Khamis, Mei 04, 2017

Selamat Hari Anggota Bomba Sedunia 2017 ~ the story of unsung heroes

Selamat Hari Anggota Bomba Sedunia 2017 - Bomba Tonggak Penyelamat Negara


Saya tulis entri ni sambil menyanyi sorang2...

"Kami anggota bomba di seluruh negara,
Bersiap dan sedia di setiap masa,
Mengawal kebakaran di kota atau di desa,
Menyelamatkan nyawa dan juga harta benda."



Berbapa dan beradik iparkan anggota bomba make me know this job pretty well. Saya tau sukarnya mereka menjalankan tugas.

Masa kecil dulu, kami tinggal di kuarters bomba, bila loceng atau siren (different sound bring different signs of accident/disaster), semua ahli bomba akan bergegas bersiap menjalankan tugas.

Perkara biasa la if abah tengah makan loceng/siren bunyi dia akan stop, dan kami bersedia memberi laluan.

Then kami adik beradik ramai2 akan pergi ke tingkap dan tengok wira2 hati kami berlari naik tangga bagi segera memberi bantuan kepada orang awam.

Latihan fizikal arwah abah bersama rakan bomba Mersing yang lain


Pernah satu ketika tu kebakaran besar2an di Pasar Mersing pada bulan puasa. Memang orang bomba termasuk abah pergi padam api masa tu dari malam sampai ke subuh.

Belum cerita lagi mereka menyelamatkan orang kemalangan, yang pelbagai keadaannya, berkhidmat untuk musibah banjir, ular malahan hingga ke tahap bakar tebuan pun.

The best part is bila abah balik daripada sebarang tugas, pasti dia akan bercerita dengan penuh semangat kepada kami tentang kejadian yang berlaku. Sampai ternganga lah kami mendengarnya.

Ada orang kata kerja bomba senang. Pernah juga dengar orang kata bomba lembap. Pedih telinga weh orang kutuk pekerjaan bapak kita. Apa pun itu normal lah, kutukan dan kejian manusia takkan hilang walau apa sekalipun kerja kita. Aku pensyarah pun kena kutuk wehhhh, pedehallll....

Anyway, why i wrote this? Because today is #harianggotabombasedunia

But wait, i didnt noticed this until one friend of mine post her status. (takde promosi besar2an kah utk wira2 negara kita ni?)

Well, I hope this entry will help to promote our "unsung heroes"....Ahli Bomba...Ok lah taknak cerita banyak2 kang sedih pulak...

Apapun, Selamat Menyambut Hari Anggota Bomba Sedunia 2017 buat hero2 saya arwah abah, abg man Azman Yahya, pakcik2 dan abg2 bomba Mersing, Johor serta seluruh warga bomba Malaysia...

Terima kasih atas khidmat dan bakti kalian kepada rakyat Malaysia...

Alfatihah buat arwah abah Abdul Halim bin Ahmad...


Syireen Halim
Pengedar Shaklee Melaka
0127247497

#selamatharibombasedunia2017 #theunsungheroes #ciksyireentokeyshaklee

Ahad, April 23, 2017

Atasi Masalah Rabun, Kulit dan Kesuburan Lelaki Dengan Carotomax

Atasi Masalah Rabun, Kulit dan Kesuburan Lelaki Dengan Carotomax

Just finished my task to share about one of the shaklee product and i chose to share about CAROTOMAX.

Selama ni i ingat rabun tu memang takde ubat? But i was wrong. Pengambilan carotomax mampu membantu anda yang mempunyai masalah rabun. Testimoni di dalam entri ini membuktikannya kepada anda.


Klik sini untuk dapatkan manfaat dan kandungan carotomax



Macam ni lah cara kitorang jalankan bisnes...sharing knowledge, sharing testimonial, sharing experiences, sharing motivation and everything...

Alah sharing dalam group whatsapp je...sambil-sambil lipat baju boleh buat...kalau nak kata kerja tak sempat nak gi face to face class, ha guna la kelas2 inisiatif yang diinitiate oleh leaders ni...

Actually, i just studied more deeply about Caro before doing my sharing. Surprisingly memang ramai yang dah guna and kata berkesan. "Sy share all the testimonial dalam group td dekat bahagian komen yer".

Overall, carotomax ni adalah prekursor vitamin A yang lebih selamat, bagus utk Mata, Kulit, Penyakit berkaitan Respiratori dan juga utk Reproduction system (sperm) utk lelaki.

Nak tau detail what i share about carotomax and all the feedbacks i get just now, boleh tengok gambar testimoni di bawah yer.




Klik sini untuk dapatkan manfaat dan kandungan carotomax 

Why feel afraid to take this suplemen? Sebab suplemen daripada shaklee memang selamat tau. Malahan korang akan dapat extra lagi daripada apa yang anda expected. Tapi suplemen bukan ubat, mungkin ambil masa sedikit untuk ia memberi kesan kepada anda. Jom sayangi mata kita.


Sms/whatsapp

syireen 0127247497

Tq all... #pengedarshakleemelaka #agenshakleemelaka #carotomax #vitaminA

Khamis, April 13, 2017

Gema Gegar Vaganza Episod 1 Mengimbau Kenangan Terindah

Baru berpeluang menonton gema gegar vaganza...Tetiber rasa excited and adrenalin mengalir laju bila sesi introduce peserta...Ternyata benar Gema Gegar Vaganza Episod 1 Mengimbau Kenangan Terindah...

My All Time Nasyid's Favourite Group Hijjaz


Kumpulan Unic, Mirwana, Saujana, Hijjaz memang antara kumpulan yang digemari masa zaman belajar dulu. Boleh kata laptop/pc memang penuh dengan lagu diorang jer. Tapi awat inteam tak join ek? Lagu inteam pun sedap2 jugak.

Part yang menyentuh hati ialah masa last tu bila pengacara announce Azmi Caliph Buskers punya lagu, then Hafiz Hamidun pimpin dia, Allah tetiber air mata mengalir...tak tau kenapa...mungkin sebab tengok semangat dan kekuatan dia walaupun dia istimewa..

Then satu lagi part yang touching bila dengar lagu sumayyah, by my fav group Hijjaz...memang sangat legend lagu ni...tengok pulak Oki nangis, ha lagi laaaa den sodih...sob sob...teringat kat arwah abah sebab lagu ni antara lagu nasyid yang arwah memang minat...

Thumbs up jugak pada pengacara yang happening...tak tahan perut tengok achey, walaupun kadang over...yang penting ada nana...hehe...

Apa pun, looking forward nak tengok live ggv sabtu ni...

#kenanganpalingindah #gemagegarvaganza #ggv #teamhijjaz

Isnin, April 10, 2017

Bukti Soya ESP Protein Terbaik di Pasaran

Semua orang tau, protein merupakan nutrien yang penting untuk badan kita termasuk untuk pembentukan sel baru dan juga hormon. Bayangkan jika tiada protein dalam badan, apa akan jadi? Namun, protein soya selalu sangat dikaitkan dengan perkara negatif contohnya seperti penyebab penyakit dan penyebab orang jadi pondan. Jadi dalam entri ini, saya nak buktikan secara saintifik bahawa soya ESP adalah protein terbaik yang wajib korang ambil.


Kadang-kadang hairan juga dengan orang yang suka mengecam sayuran soya ni, walhal dia lah kaki beli tempe dan taufu fa. Even kita tahu ada di sesetengah negara, rakyat diorang jadikan soya sebagai main dish atau makanan utama. For example china and japan. Even there is still an argument about soya ditapai (tiada phytoestrogen) atau tidak, but mostly diorang ambik kedua-dua jenis soya.

Dlm miso soup misalnya, kuah miso tu mmg soya ditapai, tp dlm sup miso tu ada tofu… tofu adalah soya yang tak ditapai.

Rakyat Jepun dan China Sihat Sebab Makan Soya?


Bila ada kajian bahawa org Jepun & China paling rendah rate sakit jantung & kanser - teorinya sbb diorang makan soya… Orang2 anti soya mengatakan bahawa orang Jepun & China makan soya tapi tak banyak….. 1% je katanya. Tapi sebenarnya orang Jepun & China kebanyakan makan soya dari 2 hidangan ke atas sehari. & separuh dari soya diorang tu tak ditapai pun. In fact, orang Shanghai makan soya yang tak ditapai.

Actually terdapat banyak kajian yang menyimpulkan bahawa tak ada beza pun soya ditapai ataupun tak ditapai. Manakala about phytoestrogen, bukan soya saja.. kebanyakan tumbuhan mmg ada phytoestrogen termasuklah flaxseed, bijirin, bawang, sayur2, etc. So, jangan makan semua tu?

Faham ke faham? Ok kalau dah faham saya nak cerita tentang kelebihan Energizing Soy Protein ESP atau lebih dikenali dengan panggilan ESP.

Kelebihan Protein ESP


Esp ini adalah protein berasaskan tumbuhan (soya) yang dijadikan dalam bentuk suplemen. Dlm bentuk serbuk, senang jer uols nak minum, just tambah dengan plain water atau meal shakes, memang dah cukup yummy.

Tapi kenapa kena ambil Esp lagi? Bukan ke kita dah makan ayam, itik, lembu, kambing hari2, masih tak cukup kah protein kita?

Itu betul dah, cuma banyak mana sgt kita boleh ambil semua protein haiwan tu? Dan kalau korang nak tau penyediaan protein haiwan yang dimasak dengan suhu tinggi tu juga merupakan faktor kehilangan sumber protein. Thats why kita wajib top up protein kita dengan ESP yang merupakan protein yang sihat, tiada kolesterol dan lemak.

Kebaikan Protein Soya ESP Yang Membuatkan Ia Berbeza Dari Soya Lain


1) Mempunyai kesemua 9 asid amino penting


2) Diproses pada suhu yang rendah agar protein tidak rosak


3) Diperbuat daripada Sumber Kacang Soya Non-GMO

4) Tiada kolesterol, Tiada Asid Urik dan Sangat Mudah Diserap Badan

5) Kandungan Glycemic Index (GI) Yang Rendah

Kesimpulan


Well dalam apa pun yang kita makan, ikut agama kita iaitu bersederhana. Jangan overtake. Even nasi pun kalau ambil berlebihan akan jadi mudharat.

Kesimpulannya, jgn risau untuk ambil ESP… kalau benda ni bahaya, Shaklee dah tak keluarkan dah ESP dah. & kalau bahaya, dah lama dah Shaklee kena saman atau produk ditarik balik.

Kalau siapa yang pernah sendiri dah rasa & dah tengok kesan baik dr pengambilan ESP, boleh teruskan pengambilan. Tetapi bagi mereka yang belum, haaaa boleh dapatkan ESP daripada saya sekarang.

Korang even boleh dapatkan ESP dan join ahli sekali pun boleh. Nak jana side income pun boleh. Badan sihat, poket pun sihat katanya.

Jom dapatkan se-canister esp sekarang.

Sms/WA 0127247497.
Syireen Halim
Pengedar Shaklee 
Consultation will be given for those yang membeli daripada saya.

Ahad, April 09, 2017

ESP Jadikan Mak Tang Lebih Bertenaga Dan Banyak Susu

Memang ESP ni banyak manfaat dia. Contoh macam testimoni hamba Allah ni. Bukan takat susu jadi lebih pekat, jadi bertenaga, sentiasa kenyang, dan gastrik pun berkurang. Pendek kata ESP boleh menjadikan mak tang lebih bertenaga dan banyak susu.


Thats why ESP ni bukan one way ticket aje, malah macam2 pintu boleh masuk. Pendek kata macam2 hal boleh disetelkan dengan izin Allah.

Basically ESP ni protein yang SIHAT. Macam yang pernah saya bebelkan sebelum ni, ESP mengandungi 9 asid amino (protein) yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.

Ye memang betul, kita ambil protein hari2 daripada ayam, daging etc yang kita makan, cuma bezanya protein sayuran kacang soya ESP ni lebih sihat tanpa lemak dan kolesterol.

Penyerapan pun lebih bagus sebab ia tidak dipanaskan macam kita masak lauk pauk semua tu kan.

Senang cerita, semua orang memang perlukan protein terbaik ni. Protein memang penting untuk pertumbuhan otot thats why bila ambil ESP rasa bertenaga ajer. At the same time ia juga mengenyangkan but bear in mind Esp bukanlah meal replacement.

Ada yang kata ambil ESP tak tambah susu pun? Well ESP memberikan nutrien kepada badan, dan terhasillah susu yang pekat penuh nutrisi daripada ibu yang mengamalkan ESP. Namun begitu, jika selepas amalkan ESP susu masih belum melimpah ruah, kena check balik kandungan nutrien ibu tersebut.

Sebab kita ni Allah jadikan perlukan nutrien yang pelbagai ye dop. Mungkin tak cukup kalsium, mungkin juga hormon tak stabil, stress sangat nak bf anak, dan pelbagai faktor. Jadi kena check molek apakah faktor lain yng mungkin menyumbang pada kekurangan susu tersebut.

But if uols ambil set berpantang shaklee with proper consultation and teknik penyusuan, insyaAllah tiada masalah kurang susu lagi.

Jom dapatkan sebotol ESP hari ni, and no regret but make sure beli dengan pengedar yang boleh beri proper consultation. Kalau beli dekat kaunter mana2 ntah, jawabnya result pun ke laut dalam.

Boleh cari saya utk dptkan sebotol ESP hari ini with free consultation.

Syireen
0127247497

#proteinsihat #tingkatkantenaga #masalahgastrik #rawatkulit #masalahkuku #masalahtumitpecah #masalahrambutrapuh #setberpantang #milkbooster #tambahsusu #pekatkansusu #mlm2017 #mentormilenia2017

Sabtu, Januari 07, 2017

Nama Group Shaklee Saya Yang Awesome

Nama group shaklee saya ialah Dare to Dream atau D2D. Group ni adalah team saya atau family saya yang bekerja bersama-sama untuk menggapai impian kami. Kenapa dare to dream? Supaya semua orang berani untuk bermimpi dan memiliki cita-cita hebat.

Keluarga saya belum terlalu besar lagi, lebih kurang 20 - 30 orang anak cucu. Namun hari ni saya nak bercerita tentang anak sulong dan anak kedua saya dalam bisnes ini.


Kisah 2 Orang Downline Saya Yang Hebat
==================================

Hari ni terasa nak cerita tentang 2 org downline atau biz partner sy dalam shaklee yang saya kagumi - iaitu nana Radin Mas Nyawa dan juwin Juhaina Mohamad.

Banyak persamaan diorang berdua ni. Persamaan yang pasti mereka berdua adalah rakan rapat saya dan rakan sekerja saya. 😍😍

Apa yang  buat saya kagum tentang mereka berdua adalah semangat kuat mereka dalam biz ini walaupun masing2 sangat sibuk dengan kerjaya dan menguruskan keluarga apatahlagi kedua2 mereka masih mempunyai anak kecil.

Namun apa yang saya nampak mereka berdua sanggup berkorban masa, tenaga dan wang ringgit untuk berjaya dalam bisnes ini - bukan untuk mereka, tetapi UNTUK SUAMI DAN ANAK2 MEREKA.

Walaupun banyak kekangan masa sebagai isteri dan ibu yang berkerjaya, tapi demi untuk menyediakan masa depan yang baik untuk anak2 dan keluarga mereka, mereka sanggup meluangkan masa untuk pergi ke kelas bagi meningkatkan ilmu masing2.

Mereka berdua sangat konsisten dalam bisnes ini dan tak pernah mengeluh walaupun bisnes shaklee ini bukan lah sebuah bisnes yang menjanjikan pulangan yang cepat. Namun ia adalah sebuah legasi dan perigi yang perlu digali hari demi hari. Apabila tiba masa perigi mula mengeluarkan air, insyaAllah sedikit2 kejayaan akan mula menonjolkan diri.

Apa pun saya yakin bahawa segala usaha dan penat lelah mereka selama ini tak akan sia-sia dan mendapat pandangan daripadaNya. Suatu hari nanti saya percaya mereka berdua akan jadi leader hebat saya. Doa saya sentiasa bersama mereka.

Moga ukhuwah kami akan kekal selama2nya...amin...

#mydownline #mybizpartner #nanajuwin #tsunamishaklee #teamrock

Jumaat, Januari 06, 2017

Shaklee Untuk Lelaki Yang Ingin Berhenti Merokok

Tahun baru 2017 baru sahaja menjengah. Tentu sekali banyak azam yang kita gariskan di awal tahun ni. Kalau perempuan dengan azam nak kurusnya, kalau lelaki dengan azam nak berhenti merokok. Cuma kita faham bahawa berhenti merokok bukan suatu perkara yang mudah tanpa semangat dan disiplin yang kuat. Thats why saya nak perkenalkan produk shaklee untuk lelaki yang ingin berhenti merokok. 


KENAPA SUKAR BERHENTI MEROKOK?

Antara punca utama yang menjadikan seseorang itu sukar untuk berhenti merokok adalah ketagihan nikotin.

Kebanyakan mereka yang mencuba berhenti merokok akan mengalami simptom-simptom seperti cepat resah, marah, kecewa, merasa tidak selesa, hilang fokus, tidak bersemangat dan sukar tidur malam.

Simptom-simptom di atas dipanggil withdrawal sindrom yang merupakan tanda-tanda ketiadaan atau pengeluaran nikotin. 
Nikotin di dalam asap rokok merangsang dopamin (reseptor untuk nikotin yang membuatkan perokok berasa gembira dan selesa)

Semakin lama otak akan memerlukan lebih banyak nikotin untuk membolehkan perokok berasa gembira sehingga menjadi ketagihan. Ini menjadikan perokok semakin sukar untuk berhenti.

Bagaimana Vivix Membantu Menghilangkan Ketagihan Merokok?

Vivix membantu dengan membaiki dna yang telah rosak akibat nikotin. Sel dna badan yang telah dibaiki tidak dapat menerima nikotin yang ingin masuk lagi sehingga si perokok merasa payau utk merokok dan tiada keinginan utk merokok lagi.

Mari saya share beberapa testimoni orang yang dah berjaya berhenti merokok dengan bantuan vivix.








Sekiranya anda betul-betul berazam untuk berhenti merokok pada tahun ini, jom segera dapatkan Vivix dari saya dan khidmat perundingan cara makan Vivix akan diberikan secara percuma kepada customer saya sahaja.

Lekas hubungi saya, ada tawaran istimewa menanti anda (promo vivix jan 2017) :

Syireen Halim
0127247497
Ig @missamerlim

Khamis, Januari 05, 2017

Shaklee Untuk Ibu Mengandung Agar Kekal Sihat Dan Bertenaga

Ibu atau bakal ibu zaman sekarang ni lebih alert tentang kesihatan mereka dan bayi dalam kandungan mereka. Para ibu ini sanggup melakukan apa sahaja yang termampu untuk memastikan mereka dan kandungan mereka mendapat nutrisi yang sewajarnya. Thats why saya nak memperkenalkan shaklee untuk ibu mengandung agar kekal sihat dan bertenaga. 



Kita faham ibu yang mengandung sering berhadapan dengan masalah kesihatan dan komplikasi. Ada yang terpaksa berlawan dengan morning sickness, ada yang terpaksa minum air gula, tidak kurang juga yang menghadapi komplikasi darah tinggi dan darah rendah.

Kalau saya nak list kan kat sini memang panjang pulak ceritanya. Memahami masalah ini, shaklee memperkenalkan prenatal set iaitu set khusus untuk para ibu atau bakal ibu yang mengandung.

Set ini khusus untuk memelihara kesihatan dan kecergasan ibu dan juga bayi di dalam kandungan. Di bawah saya nyatakan dengan lebih lanjut apakah vitamin-vitamin yang terbaik untuk wanita sepanjang kehamilan.

1. Vitalea (iron) - function dia as a multivitamin utk bekalkan semua vitamin asas dlm bdn ibu sebab ibu time pregnant kdg2 tak makan mcm2 benda. Jadi khasiat dari pemakanan kurg. Sedangkan nutrien drpd ibu penting sebab akan diserap oleh anak nnt. 

Paling penting dia akan tingkatkan hb darah. Mslh hb low mmg biasa dialami oleh ibu ngandung.

2. B complex - akan bekalkan 12 jenis vitamin b yg sgt pentg utk bdn. Berfungsi utk berikan tenaga kepada ibu semasa mengandung dan juga utk hilangkan rs stress sms tempoh ngandung. 
Ms ngndung kan hormon lain mcm skt. Lps tu asyik nak marah, stress terutama bila banyak kerja di ofis or di rumah. So, bcomplex ni akan bantu ransang hormon gembira. 

Bcomplex juga avoid masalah saraf otak pada baby.

3. Vitamin c utk kuatkan badan ibu dan baby.sbb dia tgkatkan imun body dan baby so that baby dan ibu x susceptible to penyakit. Penting ni. Lg la mcm2 virus skrg ni kan. Udara pun x bersih mcm dlu.

4. Omega guard - Membekalkan dha/epa. Penting utk pembentukan minda bayi. Senang kata nak bagi anak cerdik. Juga penting mengawal tekanan darah ibu. Paham2 jer la kalau hamil ni kan mcm2 komplikasi kan.

5. Ostematrix - bekalkan kalsium yg cukup utk wanita dlm sehari. Furthermore masa pregnant ibu hilang bnyk kalsium sbb diserap oleh baby utk pembentukan tulang dan gigi dia. Dan wanita umur 25 plus mmg wajib amik utk elak tulang reput dan bongkok di usia tua

Bila makan kalsium, takde lg masalah kejang atau sakit pinggang time ngandung.

Kalsium juga bantu mommies utk lebih lawas. So xde masalah sembelit time pregnant. Tkut jugak teran2 kuat sgt karang, kepala baby yg keluar. Ahaks.

6. esp - utk pekatkan susu, bekalkan protein yg x dpt dibekalkan oleh makanan  biasa. Normally org ambik juga utk tenaga dan sedikit kalsium.  Bonus kalau ambik esp kulit jadi cerah dan gebu. Baby pun putih gebu tau☺

Gabungan kesemua vitamin di atas ni insyaAllah mampu memberikan kesihatan yang optimum kepada ibu hamil. Dan lagi best ia juga boleh dijadikan vitamin berpantang juga.

Best ke sgt best? Hehe. Kalau best Jom dapatkan sekarang dr sy😊

Syireen. 0127247497