Isnin, September 19, 2016

Andai Kau Ditimpa Musibah Dan Ujian

Gambar dari google


Buat sahabat-sahabatku...

Andai saat dan tika ini kau sedang diuji dengan satu-satu ujian atau musibah, yakinlah bahawa itu adalah tanda kasih sayang Allah pada mu...

Mungkin Dia ingin meningkatkan darjat iman mu,
Mungkin Dia ingin menjentik sedikit diri mu yang alpa agar kembali padaNya,
Mungkin Dia ingin menghapus dosa mu
Atau
Mungkin Dia ingin mendekatkan diri mu denganNya...

Bangkitlah dari keluh kesah dan janganlah kau terus bermuram durja...
Seka lah air mata segera agar engkau tidak terus lemas dengannya...
Sebaliknya teruskan perjalanan di bumi Allah yang luas ini...terlalu banyak perkara yang belum engkau laksanakan lagi dan perlu engkau selesaikan...

Berhenti salahkan diri, berhenti mengharap pada makhluk kerana engkau akan terus kecewa dan terluka..

Sebaliknya cari lah redha Ilahi dan cinta sejati dariNya...

Sesungguhnya kasih sayang Allah melebihi kemurkaanNya. Sujudlah...mintalah padaNya...hanya padaNya...

#notahatiamerlim

Sabtu, September 17, 2016

Herbal bland ~ Multi Purpose Cream Yang Wajib Ada Untuk Setiap Isi Rumah

Herbal bland ~ Multi Purpose Cream yang wajib ada untuk setiap isi rumah.



Kenapa WAJIB? Sebab dengan herbal bland ni korang boleh :

1) elak gigitan nyamuk - sapu seluruh badan, gerenti nyamuk tak gigit, zaman2 virus zika dan aedes berleluasa ni kan, sapukan dekat seluruh badan before outdoor activity atau kalau rumah memang jenis ada nyamuk

2) turunkan suhu badan - kalau anak demam, sapu herbal bland ni, dia sejukkan badan dan boleh bantu kurangkan panas badan anak kita

3) sapu pada luka baby - kalau baby ada luka atau melecet dekat kelengkang ke punggung ke yelah maybe sebab pampers tak sesuai ke ape, boleh sapu herbal bland ni. Adik i siap sapu punggung lotong dia yang selalu luka sebab pakai pampers. Kan Harizaf Halim?

4) hilangkan ruam - sapu pada ruam. Kalau baby korang ada ruam, sapu la ni.

Kenapa sebut baby baby baby. Bukanlah herbal bland ni semata2 untuk baby atau kanak2. Orang tua pun boleh pakai. Tapi the thing is baby dengan kanak2 tak boleh terdedah pada high chemical yang ada pada certain2 cream, so kena cari cream organic macam herbal bland ni ok.

Mana nak dapat herbal bland ni?

Meh roger kita jer.

Sms/WA 0127247497.

#herbalbland #zika #demam #multipurposecream

Khamis, September 15, 2016

Landmark Study Omongan Kosong Pengedar Shaklee Nak Lakukan Produk?

Landmark Study omongan kosong pengedar shaklee nak lakukan produk? Kalau anda adalah salah seorang yang berfikiran begitu, mungkin penulisan saya ini dapat memberikan fakta untuk membantu anda membuat sedikit analisis berkaitan landmark study shaklee ini.



Apa Sebenarnya Landmark Study?


Landmark study shaklee ini ialah kajian nutrisi yang pertama sekali direka untuk menilai kebaikan dan juga risiko penggunaan beberapa jenis suplemen dalam satu masa untuk jangkamasa yang panjang.

Yelah, orang selalu sebut makan vitamin banyak-banyak tak elok, boleh rosakkan buah pinggang dan sebagainya. Tapi vitamin macam mana yang di makan tu? Bagaimana dengan gaya hidup mereka pula?

Kenapa Landmark Study ni Penting Sangat?




Kebanyakan kajian yang pernah dijalankan sebelum ini adalah untuk jangkamasa pendek sedangkan penyakit memerlukan 10-30 tahun untuk terbentuk.

Namun di dalam landmark study ini, kajian telah pun dibuat untuk menguji kebaikan penggunaan suplemen melebihi 20 tahun.

Kajian ini merupakan kajian pertama yang melihat sejauh mana selamatnya mengambil  beberapa jenis suplemen dalam masa yang panjang.


Siapa yang menjalankan landmark study ini?


Ia dijalankan oleh Dr. Gladys Block bersama dengan kumpulan pengkajinya daripada University California di Berkeley. Dr Block merupakan salah seorang saintis yang terkenal di dunia di dalam bidang penilaian nutrisi.

Beliau yang merupakan seorang epidimiologist terkenal di U.S.A telah menerbitkan beratus-ratus penerbitan. Boleh google tentang Dr Gladys Block ni kalau korang nak tau betapa kompetennya beliau untuk melaksanakan landmark study ini.

Bagaimana landmark study ini dijalankan?




Landmark study ini dijalankan sepenuhnya oleh Dr Block yang merupakan seorang yang tidak mempunyai kepentingan di shaklee. Kajian yang dijalankan tetap akan dipublish walaupun keputusan kajian tidak memihak kepada shaklee!

Sah ke Kajian Ni? Kat Mana Ia Diterbitkan?


Semua kajian yang dilakukan akan disemak apabila diterbitkan. Malahan kajian yang dijalankan di universiti Berkeley akan disemak dan disahkan oleh saintis-saintis lain. 

Kenapa Shaklee buat Landmark Study ni sedangkan ianya berisiko untuk produk shaklee jika hasil kajian tidak memihak kepada shaklee?

Kalau korang nak tau, syarikat shaklee ni telah dipilih dan dijemput untuk melaksanakan kajian ni.

Yang paling best Dr Block ni sendiri yang pilih Shaklee untuk dia buat landmark study tentang samada pengamalan supplement secara holistik dalam jangkamasa panjang berkesan dan selamat.

Dr Block memilih Shaklee kerana 2 sebab :

1) reputasi Shaklee dari segi kualiti dan integriti sebagai sebuah syarikat vitamin

2) shaklee mempunyai kumpulan populasi manusia yang mengambil suplemen ini untuk jangkamasa lama - jangkamasa yang cukup diperlukan untuk kajian ini dijalankan.

Kalau Roger Barnett as a CEO Shaklee tak percaya dengan kualiti produk beliau, korang rasa dia akan terima ke tawaran Dr Block? Sebab hasil daripada landmark study ini tetap akan diterbitkan tak kira keputusannya  berpihak pada Shaklee atau tidak.

Roger Barnett yang merupakan ceo shaklee ambil risiko ini kerana beliau sendiri mahukan DATA SAINTIFIK, yang membuktikan bahawa supplement shaklee adalah berkesan dan lebih bagus berbanding jenama lain.

Apakah Metodologi / Bentuk Kajian?


Landmark study shaklee telah dijalankan untuk tiga kumpulan manusia iaitu :

1) pengguna vitamin shaklee yang telah menggunakan shaklee selama lebih 20 tahun

2) pengguna vitamin lain

3) tidak mengambil vitamin lansung

Setiap kumpulan terdiri daripada 1000 responden

Bagaimana Keputusan Landmark Study Shaklee?





Yang berwarna biru adalah mereka yang tidak ambil apa-apa supplement, yang berwarna merah menunjukkan mereka yang mengambil multivitamin selain shaklee, manakala graf warna hijau menunjukkan pengguna vitamin shaklee.

Daripada graf kita boleh nampak pengguna vitamin shaklee paling rendah mengidap diabetes, menghadapi serangan jantung, berisiko kegagalan jantung, risiko strok dan lain2.

Cuma pengguna vitamin shaklee mempunyai HDL yang tinggi berbanding yang lain. Untuk pengetahuan HDL adalah kolesterol baik.

Fuhhh macam viva master lak present graf bagai...bukti shaklee bukan vitamin picisan atau cikai tau☺

Kesimpulan


Tak semua company sanggup buat landmark study ni kerana ia sangat komprehensif dan serius. But shaklee go for it, of course sebab shaklee yakin dengan kualiti produknya dan ini terbukti dengan kajian yang dijalankan oleh Dr Block ini.

So lepas ni harap tak timbul lagi soal tak boleh makan vitamin sebab takut side effect. Vitamin lain tak tau lah, but for vitamin shaklee, landmark study ini membuktikan pengambilan vitamin shaklee more than 20 years telah berjaya meningkatkan kesihatan pengguna.

Sebagai pengedar Shaklee, kami hanya berkongsi landmark study ini kepada masyarakat untuk sama-sama membuka minda masyarakat agar memilih supplemen yang betul-betul memberi impak dan tidak mendatangkan kesan buruk pada masa akan datang.

Manakala keberkesanan suplemen itu sendiri tidak bergantung sepenuhnya hanya kepada suplemen itu, tapi gaya hidup sihat dan corak pemakanan yang sederhana juga perlu untuk menjamin kesihatan berpanjangan.

Syireen Halim
Id : 988088
Sms/wa : 0127247497

#tsunamishaklee #landmarkstudy #teamrock


Sabtu, September 10, 2016

Haid Tidak Teratur Punca Masalah Ketidaksuburan

Ovulasi tidak teratur atau tidak normal menyumbang 30 % kepada 40 % daripada semua kes-kes ketidaksuburan. Haid tidak teratur, tidak datang haid, atau pendarahan yang tidak normal sering menunjukkan bahawa anda tidak berovulasi, keadaan yang dikenali secara klinikal sebagai anovulation .

Walaupun anovulation biasanya boleh dirawat dengan ubat kesuburan, ia adalah penting untuk dinilai untuk keadaan yang lain yang boleh mengganggu ovulasi, seperti keadaan tiroid atau keabnormalan kelenjar adrenal atau pituitari.



Haid tidak teratur boleh menyebabkan keletihan, gangguan emosi dan ketidaksuburan.
Baca di sini >> Kisah Wanita Dengan Masalah Period Tidak Teratur Hingga Mengganggu Emosinya

Stress dan Kesuburan


Masalah ketidaksuburan kerapkali mengganggu emosi pasangan sehingga menjadi stress dan tidak keruan sedangkan stress merupakan antara faktor kita sukar untuk hamil. Berikut beberapa tips untuk menangani masalah stress akibat belum hamil :


  1. Mengekalkan komunikasi terbuka dengan pasangan anda.
  2. Dapatkan sokongan emosi daripada kaunselor A, kumpulan sokongan atau buku-buku yang boleh membantu anda dan pasangan menghadapinya.
  3. Mencuba beberapa teknik pengurangan tekanan seperti meditasi atau yoga.
  4. Kurangkan pengambilan kafein dan perangsang lain.
  5. Bersenam secara teratur untuk melepaskan ketegangan fizikal dan emosi anda.
  6. Bersetuju mengenai pelan rawatan perubatan, termasuk had kewangan, dengan pasangan anda.
  7. Belajar sebanyak yang anda boleh tentang punca kemandulan anda dan pilihan rawatan anda

Rawatan Alternatif Masalah Period Tidak Teratur


Selain daripada mendapatkan rawatan daripada pengamal perubatan professional, pengambilan makanan perlu dijaga. Antaranya adalah dengan memastikan nutrien yang diperlukan oleh badan diambil secukupnya.

Bagi masalah period tidak teratur ini, antara supplement yang ditawarkan ialah vivix dan gla.

Berikut ialah testimoni mereka yang pulih daripada masalah period tidak teratur ini.

Testimoni Kesuburan dan Masalah Haid Tidak Teratur






Person to Contact


Sekiranya anda ingin berusaha untuk meningkatkan kesuburan anda dengan mengatasi masalah tidak teratur, saya cadangkan anda untuk mengambil 2 supplement ini iaitu vivix dan gla.

Boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut :

Syireen Halim
Pengedar Shaklee Melaka
Id : 988088

Rabu, September 07, 2016

7 Tips Bela Kucing Yang Pemelihara Kucing Wajib Tahu

7 Tips Bela Kucing yang Pemelihara Kucing Wajib Tahu Kalau Sayangkan Kucing Anda, especially yang bela di dalam rumah / sangkar :



1) jangan beri kucing kesayangan anda makanan kucing (biskut) yang berwarna warna. Beli yang satu warna je (coklat) because yang berwarna tu tend to be high in salt. Tak elok untuk kesihatan kucing.

2) Make sure dalam sangkar kucing ada air kosong. Tak cukup air boleh menyebabkan kucing terkena penyakit batu karang. Bukan manusia jer kena cukup air tau.

3) If korang nak tukar makanan kucing, make sure korang campur dulu dengan makanan dia yang lama. Ini rarely dibuat including me because agak leceh dan kita pun akan cari makanan baru bila yang lama dah almost habis kan. Actually kena campur dulu makanan baru (kalau lain jenis) dengan yang baru at least seminggu. But as long as kucing nak makan shud be ok lah i guess.

4) best time to mandikan kucing adalah sebulan sekali. Why? Sebab kucing tak boleh mandi selalu takut demam. Ingat uols je pandai demam. And mandikan dengan air suam jangan air sejuk yer.

5) if kucing korang sangat takut mandi just like mine, ada syampu yang boleh pancit2 jer. No need to mandi dengan air. Nnt kucing tu pandai jilat sendiri. Dont worry the ingredients of shampoo is not chemical, ia daripada tumbuhan.

6) if korang mandikan kucing dengan air dan syampu, make sure bersihkan betul2 because kalau tak bulu kucing tu jadi tak cantik.

7) crystal sand untuk kucing dalam sangkar. Actually i just know about this masa ke pet shop tadi. The buyer said crystal sand tu better untuk mereka yang pelihara dalam rumah. But i'll find out later and update this entry once i got the information k. Promise! Or kalau sesiapa yang ada info boleh tlg share ?

Ok cukuplah 7 tips dulu. Ni jer pun yang saya ingat at the moment. Hiks. Ada tips lain nak tambah tak?

#ecemdanian #tipsbelakucingamerlim

Selasa, September 06, 2016

Penyakit Darah Tinggi Pembunuh Senyap Yang Ramai Orang Tidak Sedar

Tekanan darah tinggi atau hipertensi bukanlah penyakit yang asing di kalangan rakyat negara kita mahupun di dunia. Malah ada di kalangan ahli keluarga kita yang mengidap penyakit ini. Namun penyakit darah tinggi tidak boleh dipandang ringan kerana ia sangat berbahaya jika tidak dikawal dan boleh menyebabkan penyakit berbahaya lain seperti serangan strok dan jantung serta penyakit kardiovaskular yang lain. Ini menjadikan penyakit darah tinggi pembunuh senyap yang ramai orang tidak sedar.



Apakah penyakit tekanan darah tinggi?


Tekanan darah adalah jumlah daya yang dikenakan terhadap dinding arteri darah mengalir melalui mereka. Jika seseorang mempunyai tekanan darah tinggi ia bermaksud bahawa dinding arteri menerima terlalu banyak tekanan berulang kali - tekanan perlulah tinggi secara KRONIK untuk seseorang disahkan mengidap tekanan darah tinggi. Dalam perubatan, kronik bermakna untuk jangka masa yang panjang atau berlaku berterusan.


Statistik Pengidap Penyakit Darah Tinggi di Malaysia


Menurut laporan Utusan Malaysia OnlineLebih 17.2 juta manusia meninggal dunia setiap tahun akibat penyakit kardiovaskular, dengan itu menjadikannya penyebab utama kematian di seluruh dunia. Penyakit tekanan darah tinggi semakin meningkat di Malaysia sepanjang 10 tahun kebelakangan ini dan kini membabitkan kira-kira 4.8 juta rakyat Malaysia, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican. Kira-kira 43 peratus rakyat Malaysia yang berumur melebihi 30 tahun menderita penyakit kronik ini, iaitu peningkatan daripada 33 peratus yang direkodkan pada tahun 1996, tambah beliau dalam ucapan pembukaan di Mesyuarat Tahunan Saintifik Ketujuh Persatuan Hipertensi Malaysia.


Siapakah Pengidap Darah Tinggi?


Sesiapa yang tekanan darah adalah 140 / 90mmHg atau lebih untuk jangka masa yang panjang dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi.

Tekanan darah biasanya dibahagikan kepada lima kategori:

1) Hypotension (tekanan darah rendah)
Sistolik mmHg 90 atau kurang, atau
Diastolik mmHg 60 atau kurang

2) Normal
Sistolik mmHg 90-119, dan
Diastolik mmHg 60-79

3) Prehypertension (pra tekanan darah tinggi)
Sistolik mmHg 120-139, dan
Diastolik mmHg 80-89

4) Peringkat 1 Hipertensi (tekanan darah tinggi)
Sistolik mmHg 140-159, dan
Diastolik mmHg 90-99

5) Peringkat 2 Hipertensi
Sistolik mmHg lebih 160, dan
Diastolik mmHg lebih 100


Mengukur tekanan darah


Jantung adalah otot yang mengepam darah ke seluruh badan sentiasa - semasa setiap saat kehidupan kita. Darah yang mempunyai tahap oksigen yang rendah dipam ke arah paru-paru, di mana bekalan oksigen diisi semula. Darah yang kaya oksigen kemudiannya dipam oleh jantung ke seluruh tubuh untuk membekalkan otot dan sel-sel kita. Mengepam darah mewujudkan tekanan - tekanan darah.


Apabila kita mengukur tekanan darah, kami mengukur dua jenis tekanan:


Tekanan sistolik - tekanan darah apabila jantung mengecut, khususnya ketika daya maksimum semasa penguncupan. Ini berlaku apabila ventrikel kiri jantung mengecut.

Tekanan diastolik - tekanan darah antara degupan jantung, apabila jantung berehat dan mengembangkan (membuka, berkembang).


Simptom penyakit tekanan darah tinggi


Kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak akan mengalami apa-apa gejala sehingga tahap mencapai kira-kira 180/110 mmHg.

gejala tekanan darah tinggi biasanya termasuk:
  • Sakit kepala - biasanya, ini akan berlangsung selama beberapa hari.
  • Loya - rasa tidak selesa di dalam perut dengan keinginan untuk muntah.
  • Muntah 
  • Pening - kepala rasa tidak stabil, goyang dan gayat.
  • Penglihatan kabur atau berbayang (diplopia).
  • Epistaxis - hidung berdarah.
  • Berdebar-debar - degupan jantung yang tidak sekata.
  • Sukar bernafas - sesak nafas.
Sesiapa yang mengalami gejala-gejala ini perlu berjumpa doktor dengan segera.


Punca-punca Berlaku Tekanan Darah Tinggi


Walaupun tidak ada sebab yang dikenal pasti untuk tekanan darah tinggi, terdapat bukti kukuh yang mengaitkan beberapa faktor risiko kepada kemungkinan mendapat penyakit ini. Kebanyakan punca di bawah adalah penting faktor-faktor risiko tekanan darah tinggi; 


1) Umur

Yang lebih tua anda adalah lebih tinggi risiko anda yang mempunyai tekanan darah tinggi.


2) Sejarah keluarga

Jika anda mempunyai ahli keluarga yang rapat  yang mempunyai tekanan darah tinggi, kemungkinan anda mengidapnya juga adalah jauh lebih tinggi. 


3) Suhu

Tekanan darah adalah lebih rendah di tempat lebih panas, dan meningkat di tempat lebih sejuk.


4) latar belakang etnik

Bukti di Eropah dan Amerika Utara menunjukkan bahawa orang-orang dengan Afrika dan / atau keturunan Asia Selatan mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat tekanan darah tinggi, berbanding mereka yang mempunyai asal-usul terutamanya Caucasian or Amerindian (asli Amerika).


5) Obesiti / berat badan berlebihan

Kedua-dua orang gemuk dan obes lebih cenderung untuk mendapat tekanan darah tinggi, berbanding dengan orang yang mempunyai berat badan normal.


6) Beberapa aspek gender

Secara umum, tekanan darah tinggi adalah lebih biasa di kalangan lelaki dewasa daripada wanita dewasa. Walau bagaimanapun, selepas umur 60 kedua-dua lelaki dan wanita adalah sama-sama terdedah. Wanita yang berumur 18-59 lebih cenderung untuk mengenal pasti tanda-tanda dan gejala dan kemudiannya mendapatkan rawatan untuk tekanan darah tinggi, berbanding dengan lelaki.


7) Aktiviti fizikal

Kurang bersenam, serta mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.


8) Merokok

Merokok menyebabkan saluran darah sempit yangmenyebabkan tekanan darah tinggi. Merokok juga mengurangkan kandungan oksigen dalam darah dan jantung perlu mengepam lebih cepat untuk mengimbanginya, menyebabkan peningkatan tekanan darah.


9) Pengambilan alkohol

Orang yang mengambil alkohol secara kerap mempunyai tekanan darah sistolik lebih tinggi daripada orang-orang yang tidak, kata penyelidik dari University of Bristol, UK. Mereka mendapati bahawa tahap tekanan darah sistolik adalah kira-kira 7 mmHg lebih tinggi dalam peminum arak kerap berbanding mereka yang tidak minum.


10) Pengambilan garam yang tinggi

Penyelidik dari Universiti Sistem Kesihatan Michigan melaporkan bahawa masyarakat di mana orang tidak makan banyak garam mempunyai tekanan darah yang lebih rendah daripada tempat-tempat di mana orang makan banyak garam.


11) diet tinggi lemak

Ramai pakar kesihatan mengatakan bahawa diet yang tinggi dengan lemak membawa kepada risiko tekanan darah tinggi yang dibangkitkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar diet menekankan bahawa masalah ini adalah bukan berapa banyak lemak dimakan, tetapi apa jenis lemak. Lemak diperoleh daripada tumbuh-tumbuhan, seperti avokado, kacang, minyak zaitun, dan lain-lain, serta minyak omega yang banyak terdapat dalam beberapa jenis ikan, baik untuk anda - sementara, lemak tepu yang banyak terdapat dalam makanan haiwan sumber, dan juga sebagai lemak trans adalah tidak baik untuk anda.


12) Tekanan mental

Pelbagai kajian telah menawarkan bukti nyata bahawa tekanan mental, terutama dalam jangka masa panjang, boleh mempunyai kesan yang serius terhadap tekanan darah. Satu kajian yang menarik yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti Texas, mencadangkan bahawa bagaimana pengawal trafik udara menangani tekanan boleh mempengaruhi sama ada mereka mempunyai risiko mendapat tekanan darah tinggi di kemudian hari. Memandangkan kajian ini, dan lain-lain yang memberi tumpuan kepada pengurusan tekanan, ia seolah-olah menunjukkan bahawa beberapa tahap tekanan yang tidak diuruskan dengan baik boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.


13) Diabetes

Orang dengan diabetes mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat tekanan darah tinggi. Antara pesakit dengan diabetes jenis 1, hiperglisemia (gula darah tinggi) adalah faktor risiko untuk berlakunya tekanan darah tinggi dalam penyakit kencing manis jenis 1 - terapi insulin intensif mengurangkan risiko jangka panjang mendapat tekanan darah tinggi. Orang yang mempunyai diabetes jenis 2 mempunyai risiko tekanan darah tinggi disebabkan oleh hiperglisemia, dan juga faktor-faktor lain, seperti berat badan berlebihan / obesiti, ubat-ubatan tertentu, dan beberapa penyakit kardiovaskular.


14) Psoriasis

Satu kajian Amerika yang diikuti 78,000 wanita selama 14 tahun mendapati bahawa mempunyai psoriasis dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat tekanan darah tinggi dan kencing manis. Psoriasis adalah satu keadaan sistem imun yang muncul pada kulit dalam bentuk tebal, tompok bersisik merah.


15) Kehamilan

Wanita hamil mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat tekanan darah tinggi berbanding wanita umur yang sama yang tidak hamil. Ia adalah masalah perubatan merumitkan yang paling biasa yang dihadapi semasa mengandung, iaitu 2% hingga 3% daripada semua kehamilan. Kebanyakan negara membahagikan hipertensi semasa mengandung kepada empat kategori: 1. kronik tekanan darah tinggi, 2. Preeclampsia-eklampsia, 3. Preeclampsia melapisi tekanan darah tinggi kronik. 4. tekanan darah tinggi semasa hamil.

Kenapa Penyakit Tekanan Darah Tinggi Berbahaya


Komplikasi tekanan darah tinggi


Jika tekanan darah tinggi yang tidak dirawat atau dikawal tekanan yang berlebihan pada dinding arteri boleh menyebabkan kerosakan saluran darah (penyakit kardiovaskular), serta organ-organ penting. Tahap kerosakan bergantung kepada dua faktor; keterukan hipertensi dan berapa lama ia pergi untuk dirawat.

Di bawah adalah senarai beberapa komplikasi kemungkinan tekanan darah tinggi:

Strok - aliran darah ke otak yang terjejas oleh sekatan atau arteri yang pecah ke otak, dan sel-sel otak mati.

Serangan jantung - otot jantung mati akibat kehilangan bekalan darah.

Kegagalan jantung - jantung bergelut untuk mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan seluruh badan. Ini berlaku kerana selepas otot jantung  mengepam darah terhadap tekanan yang lebih tinggi ke dalam saluran darah.

darah beku - beberapa saluran darah dari cecair menjadi pepejal (trombus). Sesetengah pembekuan darah boleh menyebabkan komplikasi serius.

Aneurysm - satu bentuk bonjol di dinding urat, arteri atau jantung. dinding menjadi lemah dan boleh pecah.

Penyakit buah pinggang - tekanan darah tinggi sering merosakkan saluran darah kecil di dalam buah pinggang, menyebabkan buah pinggang yang tidak berfungsi dengan baik. Akhirnya buah pinggang boleh gagal sepenuhnya (kegagalan buah pinggang).

Eyes (hipertensi retinopati) - tekanan darah tinggi yang tidak dirawat boleh membawa kepada menebal, mengecil atau koyak saluran darah di mata, yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan.

Sindrom metabolik - ini adalah satu gangguan metabolisme badan, termasuk garis pinggang yang lebih besar, tahap HDL darah rendah (kolesterol baik), tekanan darah tinggi, dan tahap insulin. Jika pesakit mempunyai tekanan darah tinggi, dia adalah lebih cenderung untuk mempunyai komponen lain sindrom metabolik, dengan ketara meningkatkan risiko diabetes, strok dan penyakit jantung.

masalah kognitif dan memori - jika tekanan darah tinggi yang tidak dirawat terus keupayaan pesakit untuk mengingati sesuatu, belajar dan memahami konsep yang akhirnya menjadi terjejas.

Bagaimana Gaya Hidup Mampu Membantu Mengawal Penyakit Darah Tinggi


Berikut adalah disyorkan perubahan gaya hidup yang boleh membantu anda menurunkan tekanan darah anda. Ambil perhatian bahawa anda perlu sentiasa menyemak dengan doktor atau pakar kesihatan untuk membincangkan perubahan gaya hidup sebelum membuat apa-apa perubahan dramatik diri sendiri.

Bersenam


Satu program tetap senaman boleh membuktikan bermanfaat dalam menurunkan tekanan darah.
Bersenam selama 30 hingga 60 minit lima hari seminggu biasanya akan menurunkan tekanan darah seseorang dengan 4-9 mmHg. Jika anda memulakan program senaman anda perlu melihat manfaat yang agak lama lagi - dalam masa dua hingga tiga minggu, terutamanya jika anda telah menjalani gaya hidup yang tidak aktif untuk masa yang lama.

Ia adalah penting untuk pastikan anda menyemak dengan doktor anda sebelum memulakan sebarang program aktiviti fizikal. Latihan perlu disesuaikan dengan keperluan dan kesihatan pesakit.
Rahsia mendapat kejayaan daripada senaman adalah untuk melakukannya secara teratur. Bersenam pada hujung minggu dan melakukan apa-apa dari Isnin hingga Jumaat akan menjadi lebih kurang berkesan.

Mengurangkan pengambilan alkohol


Pengambilan alkohol adalah pedang bermata dua. Beberapa kajian menunjukkan ia membantu tekanan darah yang lebih rendah, manakala yang lain melaporkan sebaliknya. Dalam jumlah yang sangat kecil ia boleh menurunkan tekanan darah. Tetapi jika anda minum terlalu banyak, jumlah yang lebih sederhana kerap dalam beberapa kes, tahap tekanan darah boleh naik. Orang yang minum lebih daripada jumlah yang sederhana alkohol secara tetap hampir sentiasa mengalami tahap tekanan darah tinggi.

Makan secara sihat


Ini bermakna makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, karbohidrat bertapis berkualiti, minyak sayur-sayuran, dan minyak omega. Jika anda makan produk haiwan memastikan segala lemak dipotong dan mengelakkan daging yang diproses.

Mengurangkan pengambilan garam (sodium) 


Kajian telah menunjukkan bahawa walaupun pengurangan sederhana dalam pengambilan natrium boleh menurunkan paras tekanan darah sebanyak 2-8 mmHg.

Satu laporan yang diterbitkan pada bulan Mac, 2009 oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan (CDC), Amerika Syarikat Penyakit, menunjukkan bahawa 7 dalam setiap 10 rakyat Amerika harus menghadkan pengambilan natrium mereka untuk 1,500 mg sehari (kira-kira 2/3 daripada satu sudu teh garam) . Laporan itu menganggarkan 145 juta rakyat Amerika - 70% daripada penduduk dewasa - mempunyai salah satu daripada tiga faktor risiko untuk tekanan darah tinggi.

Menurunkan berat badan


Kajian telah menunjukkan bahawa walaupun penurunan berat badan sederhana - hanya sepuluh pound - boleh memberi kesan yang besar dalam menurunkan tekanan darah tinggi. Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, lebih dekat anda menghampiri berat badan ideal anda lebih besar potensi tekanan darah anda mungkin jatuh. Mengurangkan saiz pinggang anda akan mempunyai kesan yang terbaik. Mencapai berat badan ideal anda melibatkan gabungan senaman, diet yang baik, dan tidur yang berkualiti sekurang-kurangnya 7 jam baik setiap malam.

Menyimpan diari makanan boleh menjadikan proses penurunan berat badan sebagai program yang berjaya.

Mengurangkan pengambilan kafein


Para penyelidik mendapati bahawa orang dewasa yang sihat yang minum dua tin sehari minuman tenaga popular mengalami peningkatan dalam tekanan darah mereka dan kadar jantung. Para penyelidik dari Hospital Henry Ford percaya kafein dan taurina dalam minuman tenaga boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah dan kadar jantung.

Semua penyelidik bersetuju dengan satu perkara: pengambilan kafein yang berlebihan tidak baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Oleh itu, ia akan menjadi bijak untuk memerhatikan pengambilan kafein anda. Ingat bahawa kafein hadir dalam kebanyakan kopi, banyak teh, soda (minuman berkarbonat), coklat, dan beberapa makanan dan minuman lain.

Tidur


Tidak cukup tidur boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat tekanan darah tinggi, saintis dari University of Chicago melaporkan selepas memantau lebih 500 orang berusia pertengahan selama 5 tahun. Beberapa kajian telah mencadangkan bahawa orang dewasa tidur tidak kurang dari 7 jam dan tidak lebih daripada 8 jam setiap hari.

Mengambil supplement atau makanan tambahan yang sesuai 


Pengambilan suplemen yang sesuai membantu meningkatkan kesihatan kita. Namun pilihla suplemen atau vitamin yang berasaskan bahan organik dan tidak memberi kesan jangkamasa panjang kepada tubuh kita. Antara makanan tambahan yang dicadangkan ialah Vivix, Omega, Garlic, dan Bcomplex

Testimoni Pesakit Darah Tinggi Yang Berjaya Mengawal Darah Tinggi Dengan Vivix


Berikut adalah testimoni pesakit darah tinggi yang mengambil vivix sebagai makanan tambahan untuk membantu mereka mengawal tekanan darah.







Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.


Kesimpulan

Kesimpulan yang dapat kita buat daripada entri ini adalah penyakit darah tinggi perlu dikawal kerana ia sangat berbahaya dan boleh membawa kepada komplikasi penyakit-penyakit kardiovaskular, strok malah kematian juga. Berjumpalah dengan doktor serta pantaulah bacaan tekanan darah ada selalu kerana penyakit darah tinggi yang tidak dikawal umpama menjemput maut.

Sekiranya anda memerlukan bantuan dan khidmat nasihat pengambilan supplemen yang disarankan untuk membantu mengawal tekanan darah anda, boleh berhubung dengan saya :

Syireen Halim
Pengedar Shaklee
0127247497

Ahad, September 04, 2016

Cara Nak Daftar Ahli Dengan Team Shaklee Paling Rock

Korang teringin sangat nak join bisnes Shaklee tapi tak tau nak register macam mana? Tak tau nak join dengan siapa? Well jangan risau, meh SH bagi informasi sikit tentang cara nak daftar ahli dengan team shaklee paling rock.

Antara Kelas Yang Disediakan Secara Percuma Kepada Ahli Shaklee di dalam Team Kami


Kenapa Perlu Join Team Shaklee Kami


Group Jutawan Shaklee Paling ROCK - ASB Mega Seminar 2014 from iReach HD on Vimeo.

Team shaklee kami menawarkan latihan yang secukupnya kepada ahli-ahli baru seperti anda dengan syarat anda ingin belajar dan rela mengorbankan sedikit masa anda untuk belajar.

Dalam team kami juga ramai mentor-mentor hebat yang telah berjaya yang mempunyai secret recipe yang kita sebagai orang baru perlu tiru sahaja. Ya TIRU mereka.

Korang juga bukan setakat dibentuk menjadi seorang pengedar shaklee, malah lebih daripada itu korang akan dididik menjadi seorang usahawan yang sentiasa berfikiran positif dan berjiwa besar. Hurmm sounds good right?

Lebih daripada itu korang juga akan diajar pelbagai teknik pemasaran yang semuanya success proven kerana telah pun dilaksanakan oleh leader-leader hebat di shaklee.

So macam mana nak daftar?

Ada 2 cara yang korang boleh pilih untuk menjadi ahli shaklee yang sah.

1) jadi ahli dengan membayar sebanyak RM 79.50 (starter kit tanpa produk akan diposkan ke rumah anda)

2) jadi ahli secara PERCUMA dengan pembelian produk bernilai 200 UV (starter kit berserta produk yang anda beli akan diposkan ke rumah anda)

Ok, sekiranya berminat, jangan ambil masa fikir panjang2. Pernah dengar fast action fast result kan? So kalau korang nak berjaya cepat2 bertindak k. Hubungi saya segera :

Syireen Halim
Pengedar Shaklee
Id No : 988088
Sms/WA : 0127247497

Jumaat, September 02, 2016

Pengedar Shaklee Melaka Taksub Shaklee?

Alahai alahai alahai.....kesiannya bila ramai yang bagitau SH jenuhnya nak mencari pengedar Shaklee di Melaka ni. Dah pupus ke??? Tu la SH decide nak perkenalkan diri sebagai Pengedar Shaklee Melaka.

Ada orang kata pengedar shaklee ni taksub dengan produk mereka. No la bukan taksub. It just that kitorang nak share ape yang terbaik untuk semua. Yes betul kami menjual but its not untung semata2 yang dicari. Namun we are really eager to share the best of shaklee. Kalau tak, takkan angkasawan NASA ambik Shaklee? Kalau tak, takkan atlet olimpik Rio makan Shaklee? 


Kenapa Saya Join Shaklee?

Tapi kenapa SH sendiri sukakan Shaklee?

Dah alang-alang kenalkan diri ni, meh SH nak cerita sebab musabab kenapa SH join shaklee.

Sebab utama nya ialah sebab PERCAYA. Apa yang SH percaya sangat tentang shaklee ni?

SH percaya yang Shaklee ni :

1) Menambahbaik kesihatan orang ramai
2) Tidak membahayakan kesihatan
3) Tiada kesan sampingan merbahaya
4) Dibuat daripada bahan organik
5) Tiada bahan kimia merbahaya
6) Jenama terbaik yang SH pernah jumpa

Kenapala SH percaya bebenor kat Shaklee ni? Bukan taksub, bukan fanatik, tapi SH buat penaakulan sendiri daripada segi logik. Meh korang tengok sendiri apa yang shaklee telah lakukan untuk menjamin produk mereka.

1) Menjalankan landmark study.

Dalam kajian ni, Shaklee minta seorang profesor daripada berkeley University untuk membuat kajian perbandingan antara mereka yang makan produk shaklee, ambil vitamin company lain dan tak makan vitamin lansung.

Study ini tetap akan disiarkan walaupun resultnya tetap tidak menyebelahi shaklee. 

Tp shaklee tetap proceed melakukan landmark study ini kerana yakin dengan kualiti produknya. Hasilnya korang boleh tengok sendiri dalam gambar di bawah


2) Mempunyai audit daripada pihak ketiga
Shaklee bukan syok sendiri. Ada pakar lain yang dijemput untuk menjalankan audit terhadap produk shaklee. Sebegitu berani. Ko rasa?

3) Menjalankan Ujian Klinikal
Semua produk shaklee telah menjalani ujian klinikal. Takde simply buat dekat kilang banyak2 dan longgok jual. NO!

4) Menjalankan Research/ Kajian
Shaklee menjalankan research atau kajian terlebih dahulu sebelum memasarkan sesuatu produk.

Kalau korang nak tau Shaklee memperuntukkan hampir 100 juta setahun untuk research. Boleh korang namakan company vitamin lain yang ada research?

5) Menerbitkan Jurnal
Pakar di shaklee juga telah menerbitkan jurnal2 sebagai bahan bacaan akademik. Bagi kita orang biasa2 ni maybe tak baca jurnal, tapi bagi doktor dan ahli akademik, jurnal tu adalah tanda sesuatu kajian itu telah dibuktikan.

So korang rasa macam mana patut ke Korang percaya pada produk shaklee ni? Tepuk dada tanyalah akal?

If korang berminat nak dapatkan produk shaklee, tak kisahlah korang ni orang Melaka ke, K.L ke J.B ke Sabah Sarawak ke or even Indonesia ke, korang boleh contact SH untuk dapatkan produk shaklee ini. Buat ape company post banyak2 tu ada yer dak, pe de hal.

No contact SH adalah seperti di bawah ;

Syireen Halim
ID NO. : 988088
SMS/WA : 0127247497
Pengedar Shaklee Melaka