Sabtu, Januari 07, 2017

Nama Group Shaklee Saya Yang Awesome

Nama group shaklee saya ialah Dare to Dream atau D2D. Group ni adalah team saya atau family saya yang bekerja bersama-sama untuk menggapai impian kami. Kenapa dare to dream? Supaya semua orang berani untuk bermimpi dan memiliki cita-cita hebat.

Keluarga saya belum terlalu besar lagi, lebih kurang 20 - 30 orang anak cucu. Namun hari ni saya nak bercerita tentang anak sulong dan anak kedua saya dalam bisnes ini.


Kisah 2 Orang Downline Saya Yang Hebat
==================================

Hari ni terasa nak cerita tentang 2 org downline atau biz partner sy dalam shaklee yang saya kagumi - iaitu nana Radin Mas Nyawa dan juwin Juhaina Mohamad.

Banyak persamaan diorang berdua ni. Persamaan yang pasti mereka berdua adalah rakan rapat saya dan rakan sekerja saya. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Apa yang  buat saya kagum tentang mereka berdua adalah semangat kuat mereka dalam biz ini walaupun masing2 sangat sibuk dengan kerjaya dan menguruskan keluarga apatahlagi kedua2 mereka masih mempunyai anak kecil.

Namun apa yang saya nampak mereka berdua sanggup berkorban masa, tenaga dan wang ringgit untuk berjaya dalam bisnes ini - bukan untuk mereka, tetapi UNTUK SUAMI DAN ANAK2 MEREKA.

Walaupun banyak kekangan masa sebagai isteri dan ibu yang berkerjaya, tapi demi untuk menyediakan masa depan yang baik untuk anak2 dan keluarga mereka, mereka sanggup meluangkan masa untuk pergi ke kelas bagi meningkatkan ilmu masing2.

Mereka berdua sangat konsisten dalam bisnes ini dan tak pernah mengeluh walaupun bisnes shaklee ini bukan lah sebuah bisnes yang menjanjikan pulangan yang cepat. Namun ia adalah sebuah legasi dan perigi yang perlu digali hari demi hari. Apabila tiba masa perigi mula mengeluarkan air, insyaAllah sedikit2 kejayaan akan mula menonjolkan diri.

Apa pun saya yakin bahawa segala usaha dan penat lelah mereka selama ini tak akan sia-sia dan mendapat pandangan daripadaNya. Suatu hari nanti saya percaya mereka berdua akan jadi leader hebat saya. Doa saya sentiasa bersama mereka.

Moga ukhuwah kami akan kekal selama2nya...amin...

#mydownline #mybizpartner #nanajuwin #tsunamishaklee #teamrock

Jumaat, Januari 06, 2017

Shaklee Untuk Lelaki Yang Ingin Berhenti Merokok

Tahun baru 2017 baru sahaja menjengah. Tentu sekali banyak azam yang kita gariskan di awal tahun ni. Kalau perempuan dengan azam nak kurusnya, kalau lelaki dengan azam nak berhenti merokok. Cuma kita faham bahawa berhenti merokok bukan suatu perkara yang mudah tanpa semangat dan disiplin yang kuat. Thats why saya nak perkenalkan produk shaklee untuk lelaki yang ingin berhenti merokok. 


KENAPA SUKAR BERHENTI MEROKOK?

Antara punca utama yang menjadikan seseorang itu sukar untuk berhenti merokok adalah ketagihan nikotin.

Kebanyakan mereka yang mencuba berhenti merokok akan mengalami simptom-simptom seperti cepat resah, marah, kecewa, merasa tidak selesa, hilang fokus, tidak bersemangat dan sukar tidur malam.

Simptom-simptom di atas dipanggil withdrawal sindrom yang merupakan tanda-tanda ketiadaan atau pengeluaran nikotin. 
Nikotin di dalam asap rokok merangsang dopamin (reseptor untuk nikotin yang membuatkan perokok berasa gembira dan selesa)

Semakin lama otak akan memerlukan lebih banyak nikotin untuk membolehkan perokok berasa gembira sehingga menjadi ketagihan. Ini menjadikan perokok semakin sukar untuk berhenti.

Bagaimana Vivix Membantu Menghilangkan Ketagihan Merokok?

Vivix membantu dengan membaiki dna yang telah rosak akibat nikotin. Sel dna badan yang telah dibaiki tidak dapat menerima nikotin yang ingin masuk lagi sehingga si perokok merasa payau utk merokok dan tiada keinginan utk merokok lagi.

Mari saya share beberapa testimoni orang yang dah berjaya berhenti merokok dengan bantuan vivix.








Sekiranya anda betul-betul berazam untuk berhenti merokok pada tahun ini, jom segera dapatkan Vivix dari saya dan khidmat perundingan cara makan Vivix akan diberikan secara percuma kepada customer saya sahaja.

Lekas hubungi saya, ada tawaran istimewa menanti anda (promo vivix jan 2017) :

Syireen Halim
0127247497
Ig @missamerlim

Khamis, Januari 05, 2017

Shaklee Untuk Ibu Mengandung Agar Kekal Sihat Dan Bertenaga

Ibu atau bakal ibu zaman sekarang ni lebih alert tentang kesihatan mereka dan bayi dalam kandungan mereka. Para ibu ini sanggup melakukan apa sahaja yang termampu untuk memastikan mereka dan kandungan mereka mendapat nutrisi yang sewajarnya. Thats why saya nak memperkenalkan shaklee untuk ibu mengandung agar kekal sihat dan bertenaga. 



Kita faham ibu yang mengandung sering berhadapan dengan masalah kesihatan dan komplikasi. Ada yang terpaksa berlawan dengan morning sickness, ada yang terpaksa minum air gula, tidak kurang juga yang menghadapi komplikasi darah tinggi dan darah rendah.

Kalau saya nak list kan kat sini memang panjang pulak ceritanya. Memahami masalah ini, shaklee memperkenalkan prenatal set iaitu set khusus untuk para ibu atau bakal ibu yang mengandung.

Set ini khusus untuk memelihara kesihatan dan kecergasan ibu dan juga bayi di dalam kandungan. Di bawah saya nyatakan dengan lebih lanjut apakah vitamin-vitamin yang terbaik untuk wanita sepanjang kehamilan.

1. Vitalea (iron) - function dia as a multivitamin utk bekalkan semua vitamin asas dlm bdn ibu sebab ibu time pregnant kdg2 tak makan mcm2 benda. Jadi khasiat dari pemakanan kurg. Sedangkan nutrien drpd ibu penting sebab akan diserap oleh anak nnt. 

Paling penting dia akan tingkatkan hb darah. Mslh hb low mmg biasa dialami oleh ibu ngandung.

2. B complex - akan bekalkan 12 jenis vitamin b yg sgt pentg utk bdn. Berfungsi utk berikan tenaga kepada ibu semasa mengandung dan juga utk hilangkan rs stress sms tempoh ngandung. 
Ms ngndung kan hormon lain mcm skt. Lps tu asyik nak marah, stress terutama bila banyak kerja di ofis or di rumah. So, bcomplex ni akan bantu ransang hormon gembira. 

Bcomplex juga avoid masalah saraf otak pada baby.

3. Vitamin c utk kuatkan badan ibu dan baby.sbb dia tgkatkan imun body dan baby so that baby dan ibu x susceptible to penyakit. Penting ni. Lg la mcm2 virus skrg ni kan. Udara pun x bersih mcm dlu.

4. Omega guard - Membekalkan dha/epa. Penting utk pembentukan minda bayi. Senang kata nak bagi anak cerdik. Juga penting mengawal tekanan darah ibu. Paham2 jer la kalau hamil ni kan mcm2 komplikasi kan.

5. Ostematrix - bekalkan kalsium yg cukup utk wanita dlm sehari. Furthermore masa pregnant ibu hilang bnyk kalsium sbb diserap oleh baby utk pembentukan tulang dan gigi dia. Dan wanita umur 25 plus mmg wajib amik utk elak tulang reput dan bongkok di usia tua

Bila makan kalsium, takde lg masalah kejang atau sakit pinggang time ngandung.

Kalsium juga bantu mommies utk lebih lawas. So xde masalah sembelit time pregnant. Tkut jugak teran2 kuat sgt karang, kepala baby yg keluar. Ahaks.

6. esp - utk pekatkan susu, bekalkan protein yg x dpt dibekalkan oleh makanan  biasa. Normally org ambik juga utk tenaga dan sedikit kalsium.  Bonus kalau ambik esp kulit jadi cerah dan gebu. Baby pun putih gebu tau☺

Gabungan kesemua vitamin di atas ni insyaAllah mampu memberikan kesihatan yang optimum kepada ibu hamil. Dan lagi best ia juga boleh dijadikan vitamin berpantang juga.

Best ke sgt best? Hehe. Kalau best Jom dapatkan sekarang dr sy๐Ÿ˜Š

Syireen. 0127247497

Rabu, Januari 04, 2017

Pengaruh Pemakanan Terhadap Perkembangan Kanak-kanak Era Baru

Di zaman kini, kita tidak dapat lagi menafikan prngaruh pemakanan terhadap perkembangan kanak-kanak. Ini terbukti dengan salah satu penemuan penting daripada kumpulan Penyelidikan Nutrisi Asia Tenggara (Seanuts) yang menjalankan kajian kesihatan dan pemakanan kanak-kanak di Indonesia, Thailand, Vietnam dan Malaysia yang menunjukkan tahap kecerdasan IQ dan prestasi kognitif kanak-kanak dipengaruhi status pemakanan mereka.


Manakala di Malaysia sendiri, hasil kajian menunjukkan kanak-kanak yang tidak cukup nutrisi akan berhadapan dengan masalah kekurangan berat badan, tubuh kurus dan ketinggian terbantut. Bagi mereka yang berlebihan nutrisi pula akan ada masalah sebaliknya seperti obesiti dan mempunyai kebarangkalian lebih tinggi berada pada tahap IQ yang rendah.

Kajian ini telah dilakukan oleh Dr. Ng Lai Oon, Profesor Madya di Jabatan Psikologi Universiti Sunway yang juga Penyiasat Perkembangan Kognitif untuk kajian SEANUTS - Southeast Asian Nutrition Surveys - yang telah pun membuat kajian ke atas kanak-kanak berusia sehingga 12 tahun di Indonesia, Thailand, Vietnam dan Malaysia mengenai hubungan antara status pemakanan dan prestasi kognitif mereka.

Bukan itu sahaja, hasil kajian pakar dalam bidang psikologi, pemakanan dan pediatrik mencetuskan kebimbangan mengenai tahap pengetahuan ibu bapa dalam menyediakan makanan berkhasiat untuk anak mereka. Ini menunjukkan kesedaran tentang makanan sihat masih lagi kurang memberansangkan di kalangan ibu bapa di Malaysia.

Peranan Ibu Bapa Dalam Menyediakan Makanan Yang Sihat Untuk Kanak-kanak

Ibu bapa seharusnya menyediakan pemakanan seimbang sesuai keperluan peringkat tumbesaran anak bukan saja untuk fizikal malah perkembangan mental yang sihat.

Pemakanan merupakan faktor penting yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan berterusan mengikut peringkat umur kanak-kanak.

Kekurangan makanan yang sihat boleh mengakibatkan pelbagai masalah kepada kanak-kanak antaranya pertumbuhan fizikal terbantut, perkembangan otak yang perlahan serta mengurangkan sistem imunisasi badan. Kajian menunjukkan pemakanan memberi kesan terhadap pembangunan mental dan kepintaran kanak-kanak.

Mengawasi Perkembangan Kanak-kanak

Menurut Dr. Ng, kanak-kanak belajar secara aktif dan pembangunan kognitif merujuk kepada bagaimana kanak-kanak mengumpul, mengasingkan dan memproses maklumat sekeliling mereka, dan menggunakan maklumat itu untuk melihat, memahami serta mempelajari tentang dunia mereka.

Dalam erti kata lain, kanak-kanak belajar dan memperoleh kepintaran dan kecerdikan semasa mental mereka sedang berkembang. 

Ada beberapa pencapaian penting yang ibu bapa harus perhatikan terhadap anak-anak mereka, termasuklah pencapaian mental, fizikal, emosi dan sosial. Ibu bapa perlu mengawasi perkembangan dan pencapaian anak mereka secara keseluruhan.

Khasiat Nutrisi Dalam Membantu Menyokong Perkembangan Kanak-kanak

Khasiat nutrisi boleh membantu menyokong perkembangan mental kanak-kanak. Khasiat yang betul membantu membina otak, rangsangan daripada ibu bapa dan penjaga membantu memperkembangkan sifat ingin tahu, mahu meneroka, kreativiti dan pembelajaran atau meningkatkan kebijaksanaan mereka.

Nutrisi yang berbeza diperlukan pada pelbagai peringkat perkembangan untuk otak yang sihat dan aktif. Menurut Dr Poh, “Penting bagi kanak-kanak membina otak dan sistem ototnya untuk membolehkan mereka berjalan dan bercakap. Terdapat pelbagai khasiat penting yang boleh menyokong perkembangan otak dan proses tumbesaran mereka seperti protein, asid amino, DHA, magnesium, vitamin B dan kalsium,” katanya.

Dr. Poh berkata, khasiat-khasiat ini memainkan peranan penting dalam menyokong proses perkembangan mental kerana ia juga berkait rapat dengan prestasi tingkah laku.

“Sebagai contohnya, magnesium memainkan peranan dalam proses pembelajaran dan daya ingatan serta penting untuk tenaga bagi otak: ini dapat membantu kanak-kanak berusia empat tahun ke atas yang belajar cara untuk mengadaptasikan apa yang dipelajari melalui proses kreatif. Selain membantu pertumbuhan tulang dan melancarkan fungsi otot, Vitamin D sebenarnya melindungi mata dan daya penglihatan kanak-kanak, iaitu alat penting untuk sifat ingin tahunya,”

Suplemen Terbaik Untuk Anak Anda

Daripada perbincangan di atas, kita tahu bahawa khasiat nutrisi sangat diperlukan oleh anak-anak kita.

Di samping makanan yang sihat, kita juga perlu memberikan suplemen yang bersesuaian bagi membantu anak kita membesar dengan lebih sihat dari segi mental dan fizikal.

Berikut adalah antara suplemen yang disarankan untuk kanak-kanak :


1) vitalea for children - membantu melengkapkan vitamin anak anda

Untuk Kanak-kanak 4 tahun ke atas 

Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu 

Sumber kalsium Pembina tulang 

Baik untuk kesihatan Bekalan harian untuk vitamin B

terdiri daripada 100% vitamin C,D,E dan 8 jenis vitamin B

200mg adalah Kalsium, Magnesium, Zink, Copper dan banyak lagi.

Perasa semulajadi xylitol yang tidak menyumbang kepada kerosakan gigi.

Tiada perasa tiruan, pemanis dan bahan pengawet

Gluten FREE - rasa semulajadi anggur

Menguatkan sistem imun 

Didatangkan dalam bentuk mudah kunyah (chewable)

2) mealshakes - mengatasi masalah sembelit dan kurang selera makan

Mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan 

Kaya dengan sumber kalsium dan protein 

Amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat 

Pilihan protein soya terbaik kanak-kanak 

3) vitamin c chewable - baik untuk melindungi gusi dan meningkatkan imun badan

Meningkatkan penyerapan zat besi dari sumber bukan daging 

Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta struktur am tubuh badan 

Sesuai untuk kanak-kanak atau dewasa yang sukar menelan tablet 

Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan 

Rasa sitrus yang hebat

4) omega guard - membantu meningkatkan kemampuan otak kanak-kanak melalui kandungan epa dan dha

Amat penting bagi perkembangan dan fungsi otak 

Meningkatkan sistem imunisasi 

Menapis segala virus dan bakteria daripada badan 

Kanak-kanak yang mengambil Omega-3 sejak kecil dapat mengurangkan jangkitan pernafasan.

Anda boleh dapatkan set vitamin kanak-kanak ini dengan menghubungi no di bawah :

Sms/whatsapp 0127247497


Selasa, Januari 03, 2017

4 Tips Kurangkan Kolesterol Elak Sakit Kardiovaskular

Kolesterol tinggi atau hiperkolesterolemia adalah kondisi dimana tingkat kolesterol dalam darah yang melampaui kadar yang normal. Kolesterol itu sendiri adalah senyawa lemak berlilin yang sebagian besar diproduksi di hati dan sebagian lainnya didapatkan dari makanan. 

Hampir semua orang tahu bahawa kolesterol jahat atau LDL sinonim dengan penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung. Kurangkan kolesterol bermakna anda mengurangkan risiko terkena penyakit jantung dan strok.



Apa yang kita perlu lakukan untuk menjaga nilai kolesterol badan kita agar kesihatan kita terjaga :

1) jaga pemakanan

Elakkan pengambilan makanan berlemak dan berminyak.

Banyakkan mengambil makanan anti kolesterol seperti oat, kekacang (bukan digoreng), bawang putih, omega 3, teh, dark chocolate dan minyak zaitun.

Mungkin anda boleh mula fikirkan untuk bertukar kepada minyak tumbuhan.

2) bersenam secara berkala

Lakukanlah senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu dengan setengah jam setiap sesi

3) sentiasa memantau kandungan kolesterol

Lakukan pemeriksaan kolesterol di hospital/klinik/farmasi berdekatan anda secara berkala

Ingat orang yang kurus belum tentu kolesterolnya rendah, jadi semua orang tak kira kurus atau gemuk perlu menyemak bacaan kolesterol masing-masing.

4) pengambilan suplemen untuk kolesterol

Di sini suka saya nak menyarankan 2 suplemen yang dapat membantu mengawal tahap kolesterol anda :



i. Omega guard - omega 3 daripada minyak ikan yang mengandungi hda dan epa yang berfungsi untuk mengeluarkan lemak daripada badan

ii. Phytocol - yang berfungsi untuk menyekat molekul lemak daripada memasuki saluran darah

Kedua-dua suplemen ini wajib diambil bagi mereka yang mempunyai masalah kolesterol yang tinggi.

Boleh dapatkan kedua-dua suplemen ini dengan menghubungi saya melalui cara di bawah:

Syireen
Sms/whatsapp : 0127247497
Emel : hasyireenhalim@gmail.com

Isnin, Januari 02, 2017

Produk Untuk Kulit Kusam Yang Pasti Tidak Mengecewakan

Masalah kulit kusam merupakan masalah utama para wanita dan lelaki zaman kini since lelaki pun jaga kulit juga tau. Tapi jangan risau kerana shaklee ada beberapa siri produk untuk kulit kusam yang pasti tidak mengecewakan anda.

Tak percaya? Jom tengok gambar kat bawah ni.



Sebelum mengetahui apakah set kulit kusam terbaik, jom kita tengok dulu apa punca kulit menjadi kusam.

Punca Kulit Kusam

Antara punca kulit kusam :

1) terdedah kepada sinaran matahari dengan kerap

2) usus yang kotor - akibat daripada masalah pencernaan, tidak buang air besar secara berkala

3) pemakanan yang tidak sihat 

4) pengambilan gula berlebihan

5) tidak menggunakan skincare dengan cara yang betul

Cara Atasi Masalah Kulit Kusam

Bagi mereka yang mengalami masalah kulit kusam, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah detoks.

Detoks perlu dilakukan dengan mengamalkan eat clean sahaja dan mengambil suplemen detoks bagi membantu keberkesanan detoks.

Antara suplemen untuk detoks :

1) alfalfa
2) herblax
3) dtx
4) vivix

Selain 4 produk di atas, anda juga disarankan untuk mengambil set vitamin kulit yang menjadikan kulit anda lebih putih, cantik dan segar.

Set kulit cantik terdiri daripada

1) vitamin c
2) kolagen
3) carotomax
4) vitamin e

Selain itu pastikan anda mencuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari tanpa gagal. Oh ya pastikan anda memilih skincare yang sesuai dengan kulit dan tidak menggunakan bahan kimia berbahaya.

Ok lah jika anda berminat nak dapatkan set produk kulit kusam yang pastinya tak mengecewakan, cepat2 hubungi saya seperti no di bawah ye :

Syireen, 
0127247497 (preferably whatsapp)

Ahad, Januari 01, 2017

Bisnes Yang Menguntungkan 2017

Di zaman ekonomi yang tidak terlalu baik ini, semua orang sudah mula mencari alternatif untuk menambah pendapatan. Jika kena gayanya bisnes Shaklee juga boleh menjadi bisnes yang menguntungkan. Bagaimana? Saya ajarkan anda caranya.



Apakah Shaklee?

1) Shaklee adalah sebuah perniagaan produk kesihatan yang terdiri daripada suplemen, bahan pencuci dan skin care yang berasaskan bahan semulajadi.

2) MLM - Method perniagaan shaklee adalah secara Multi Level Marketing yang mana produk yang dihasilkan dari kilang akan terus pergi kepada pengedar dan dari pengedar akan terus kepada customer. Produk shaklee yang dijual di kaunter, shopping mall atau mana2 kedai adalah melanggar peraturan.

Kenapa bisnes Shaklee bakal menjadi bisnes yang menguntungkan 2017?

1) Orang ramai mula faham tentang suplemen

Kalau dulu orang agak skeptikal dengan suplemen, tapi dengan peredaran zaman, orang ramai malah di kalangan pengamal perubatan sendiri mula acknowledge kesan pengambilan suplemen bagi meningkatkan kesihatan.

2) Orang Ramai Mencari Kerja Sampingan 2017

Umum tahu tahun 2017 bakal menawarkan keadaan ekonomi yang tidak begitu memberansangkan. Dengan cara ini kita boleh sama-sama mengajak orang lain untuk mendapat pendapatan sampingan

Kelebihan Bisnes Shaklee

1) Syarikat yang stabil

Shaklee dah berada di Malaysia lebih dari 50 tahun malah vitamin pertamanya sendiri sudah berusia 102 tahun. Dalam usia sebegini kestabilan syarikat shaklee tidak dapat dinafikan lagi. Jika kita ingin bekerja makan gaji dengan company yang stabil, sama juga dengan berniaga, kita perlu mencari syarikat yang mampu menjanjikan keutuhan dalam jangkamasa yang panjang.

2) Produk yang berkualiti

Kualiti produk shaklee tidak perlu dipertikai. Dengan landmark study yang dilakukan, terbukti mereka yang menggunakan suplemen shaklee mempunyai kesihatan yang lebih baik berbanding mereka yang menggunakan suplemen jenama lain dan mereka yang tidak mengambil suplemen.

Selain mempunyai saintisnya yang tersendiri, semua produk yang dihasilkan telah menjalani kajian klinikal bagi memastikan produk yang dihasilkan benar-benar berkualiti.

3) Latihan Perniagaan

Jangan risau jika anda tidak mempunyai basic lansung dalam berniaga kerana kami sentiasa bersedia untuk membimbing anda dengan syarat anda bersedia untuk belajar dan berkorban masa dan tenaga. 


Rasanya itu sahaja dulu sedikit perkenalan tentang shaklee dari saya. Jika anda rasa, shaklee boleh menjadi bisnes yang menguntungkan untuk anda, cepat hubungi saya melalui salah satu cara di bawah :

Syireen halim

No tel : 0127247497 (preferable whatsapp)

Emel : hasyireenhalim@gmail.com


Jom berjumpa di puncak kejayaan๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

Ahad, November 27, 2016

Nutriferon Bantu Tingkat Sistem Imun Badan Secara Semulajadi

Sistem imun kita ialah bagaimana sist badan kita melawan jangkitan kuman dan penyakit. Ini bermakna jika sistem imun tinggi maka lebih susah seseorang untuk mendapat penyakit.

Sistem imun di dalam badan setiap orang adalah tidak sama. Ada yang kuat, ada juga sebaliknya. Banyak faktor yang menyebabkan sistem imun badan menjadi rendah. 

Orang yang berada di bawah tekanan yang kronik mempunyai imunisasi yang rendah. Diet yang tidak betul juga satu lagi faktor yang boleh membawa kepada sistem ketahanan buruk. 

Pemakanan yang betul dan berkhasiat memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan sistem imun badan manusia.
Jadi, tugas kita adalah untuk meningkatkan imunisasi badan bagi memastikan badan sentiasa sihat dan terhindar daripada penyakit.



Kalau untuk saya sendiri, antara supplemen yang saya akan ambik bila rasa imun sistem tengah down, specially time tak sihat la kan, saya prefer nutriferon. Sebabnya nutriferon ni kesan dia agak cepat nampak kesan. Di samping tu vitamin c dengan garlic juga sangat membantu.

#tsunamishaklee #gt12 #greatsid #tsunamiamerlim