Jumaat, Januari 10, 2014

Alfalfa Shaklee Si Raja Herba???

Bila baca tajuk di atas, mesti ramai yang terfikir, wowww, hebat sangat ke alfalfa ni sampai digelar Raja Herba tu? Betul ke? Macam mana pulak tu? Ok lah daripada biarkan sahaja persoalan demi persoalan bermain di fikiran, jom ambil masa 5 minit untuk dapatkan sedikit info berguna tentang Alfalfa ni.

Ok, kita start dengan simple sains ye. Alfalfa ni merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Mempunyai akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. 


SEJARAH ALFALFA

Alfalfa / ælfælfə / , Medicago sativa , juga dikenali sebagai Lucerne, merupakan tumbuhan berbunga saka dalam keluarga pea Fabaceae ditanam sebagai tanaman makanan ternakan yang penting di banyak negara di seluruh dunia. Di Sepanyol -Arab (mengikut wiktionaryand yang DRAE ) alfalfa nama digunakan secara meluas, terutamanya di Amerika Utara dan Australia. Tetapi di UK , Afrika Selatan dan New Zealand , nama yang lebih biasa digunakan ialah Lucerne. Ia sekali pandang menyerupai semanggi , dengan kelompok bunga kecil ungu diikuti dengan buah-buahan melambung dalam 2 hingga 3 gilir mengandungi 10-20 biji. Alfalfa berasal dari iklim yang lebih panas sederhana seperti yang dibuat Iran ( di mana ia dianggap berasal ). Ia telah ditanam sebagai makanan ternakan sejak sekurang-kurangnya era orang Yunani purba dan Rom .


KHASIAT ALFALFA SECARA UMUM

Alfalfa juga mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Hebat kan??? Ok, itu adalah kebaikan alfalfa secara saintifik. Mari kita lihat pula kelebihan dan khasiat Alfalfa untuk lelaki dan wanita dalam konteks kehidupan kita seharian. Antaranya ialah :
  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
  5. Merawat arthitis
  6. Bagus untuk elergi dan ekzema
  7. Merawat athma
  8. Mencuci usus bagi membuang toksik
  9. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  10. Meneutralkan asid dalam badan
  11. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
  12. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
  13. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
  14. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
  15. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  16. Meningkatkan stamina seorang suami
  17. Melegakan sembelit
  18. Membuang angin dalam badan
  19. Milk booster
Itu lah dia sebahagian khasiat Shaklee Alfalfa Complex. Untuk info, Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik (SLE) perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.


ALFALFA DALAM PERUBATAN TRADISIONAL
  
Alfalfa telah digunakan sebagai ubat herba selama lebih 1,500 tahun. Dah lama kan alfalfa ni digunakan? Cuma mungkin kita yang tak tahu atau tak perasan. Dalam ubat-ubatan Cina awal, pakar-pakar perubatan yang digunakan daun alfalfa muda untuk merawat gangguan yang berkaitan dengan saluran penghadaman dan buah pinggang. Dalam perubatan Ayurveda, doktor menggunakan daun untuk merawat masalah penghadaman. Mereka membuat tuam penyejukan dari benih untuk bisul. Pada masa itu, alfalfa juga dipercayai memberi manfaat kepada orang yang mengidap artritis dan pengekalan air. Amerika Syarikat Negara Institut Kesihatan melaporkan terdapat bukti yang cukup untuk menilai nilai perubatan daripada alfalfa.


KEUNIKAN ALFALFA SHAKLEE

Alfalfa Shaklee Compleks Si Raja Tumbuhan
Walaupun kita dah tau tentang kelebihan Alfalfa ni secara semulajadi namun cara penyediannya berbeza mengikut pengeluar vitamin ini. Mari kita tengok apa kelebihan Alfalfa Shaklee dan kenapa kita mesti pilih Alfalfa Shaklee.

Shaklee Alfalfa Complex merupakan satu formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.

Ia dirumus menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium fosforus ,zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral dan vitamin menjadikannya Allfalfa Terbaik dan Istimewa berbanding yang lain.

"It is organically grown, using the tender green leaves not the stems of the plant.The raw powder is pressed into easy-to-swallow tablets (with very low heat to preserve natural enzyme activity)"

Malah, Shaklee Alfalfa Complex juga tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna, bahan pengawet tambahan, fungisid,bakteriosid, hormon2 sintetik,pengawalatur tumbesaran atau bahan2 kimia yang berbahaya.


HUBUNGI SAYA

Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan Alfalfa Keluaran Shaklee, boleh menghubungi saya HASYIREEN selaku Pengedar Sah Shaklee melalui Inbox atau pun SMS/WA/we chat ke 0127247497. Tuan puan juga boleh tinggalkan soalan atau pendapat di ruangan komen ya.

  
Untuk Maklumat Tentang Produk Kesihatan Shaklee, Sila Like Page ---->>> https://www.facebook.com/vitasihatcantik






Nota : Alfalfa tdak sesuai diambil bersama vit e secara serentak. Penghidap pesakit lupus/sle perlu mendapat nasihat dr terlebih dahulu sebelum mengambil alfalfa.


0 comments:

Catat Ulasan