Jumaat, April 18, 2014

Jadual Makan Vitamin Shaklee

Assalamualaikum...

Soalan yang wajib ditanya oleh customer apabila membeli vitamin shaklee ialah, bila waktu yang bagus untuk makan vitamin shaklee ??? Ha, semua orang nak kan jadual makan vitamin shaklee walaupun tau yang vitamin ni tiada masa yang fixed untuk kita ambil.
Tapi sedikit sebanyak ilmu mengenai vitamin ni diperlukan juga untuk memastikan kadar serapan vitamin yang tinggi. That's why ramai customer yang insist untuk jadual makan vitamin shaklee. Tiada masalah sekiranya anda customer shaklee saya, saya akan berikan jadual makan untuk anda sekiranya diminta :)
Apa pun, saya nak kongsikan sedikit knowledge tentang vitamin yang diharapkan dapat membantu pengguna vitamin di luar sana untuk merangka jadual makan vitamin shaklee anda okies !

Yang Anda PERLU Buat !

Vitamin B & C ( Vitamin Larut Air)
Vitamin B & C ini adalah vitamin jenis yang larut dalam air. So, sebaik-baiknya diambil bersama segelas air dan jauhi dari mengambil makanan yang berlemak / berminyak kerana ia tidak membantu penyerapan vitamin B & C. Apa yang penting air , air, air.....air kosong is the best !

Vitamin A,D,E,K (Vitamin Larut Lemak)
Bagi vitamin jenis ini, memandangkan ia larut dalam lemak, so kita digalakkan untuk  mengambil vitamin ini bersama dengan makanan berminyak atau berlemak bagi tujuan membantu penyerapan. Tapi janganlah ambik makanan berminyak dan berlemak melampau-lampau pulak ya...mengikut keperluan badan sahaja ya ;)

Iron (Zat Besi)
Iron ni sangat elok dimakan bersama dengan vitamin C kerana vitamin C akan membantu penyerapan iron ini. Kiranya partner yang baik la iron dengan Vitamin C ni. Untuk info, Vitalea (multivitamin shaklee) juga mengandungi iron.

Zinc 
Dalam banyak-banyak vitamin Shaklee, hanya zinc yang perlu diambil sebelum makan.

Vivix
Produk premium shaklee iaitu Vivix sangat elok dimakan sebaik sahaja anda bangun dari tidur.

Air Kosong
Dan yang paling penting, jangan lupa untuk minum air kosong secukupnya, sekadar-kadar urine (air kencing) tidak berwarna keruh @ 1liter untuk setiap 25 kg berat badan atau sekurang-kurangnya ambil air kosong sebanyak 2-3L sehari.

Yang Anda JANGAN Buat !

Elakkan mengambil Vitamin E, GLA dan COQHealth Seretak
Kenapa???? Sebab-sebab ketiga-tiga vitamin ini mengandungi vitamin E. Rugila kalau ambil serentak. Mungkin boleh diselangkan pemakanan, contohnya ambil GLA pagi dan petang, Coqhealth selepas makan tghr dan Vitamin E sebelum tidur.

Elakkan mengambil bersama Ostematrix  Dengan Iron 
Kenapa???? Sebab kalsium akan mengganggu proses serapan iron dalam badan. Vitalea shaklee juga mengandungi iron. So, ostematrix pun tidak boleh diambil bersama vitalea. Selain ostematrix, produk tenusu juga mengandungi kalsium dan tidak boleh diambil bersama iron dan vitalea.

Mengambil Vitamin bersama Kafein
Ini sangat-sangat dilarang kerana kafein akan merosakkan vitamin yang anda makan. Jarakkan 3-5 jam antara vitamin dan kafein yang anda ambil. Kalau boleh elak, elak terus dari mengambil kafein. Ini nasihat untuk saya juga kerana saya juga penggemar nescafe. Tapi kafein tidak hanya terdapat pada nescafe ya....boleh semak kandungan makanan yang diambil...

Omega
Ibu mengandung hanya boleh mengambil omega bermula pada bulan ke-4 kandungan dan perlu berhenti mengambil sebaik sahaja kandungan masuk ke minggu 38

 Pesakit Thalasemia tidak boleh mengambil iron atau sebarang vitamin yang mengandung iron, seperti Vitalea.

Ok, setel cerita tentang perkara yang boleh dan tidak boleh dalam pengambilan vitamin shaklee. Sekarang mari kita tengok cadangan jadual makan shaklee pula.

****Jadual Makan Vitamin Shaklee****
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Sebaik Sahaja Bangun Tidur    ~   Vivix 
Sebelum Sarapan Pagi    ~   ESP / Meal Shake / Performance Drink / Cinch Shake
Selepas Sarapan Pagi    ~    Vitalea & Vitamin C
Selepas Minum Pagi    ~    Coqhealth/GLA
Selepas Makan Tengahari     ~     B Complex, Alfalfa, Lecithin
Selepas Minum Petang     ~     ESP / Meal Shake / Performance Drink / Cinch Shake
Selepas Makan Malam    ~    Omega, Lecithin, Vita E 
Sebelum Tidur     ~     OsteMatrix, GLA

Suka saya nak ingatkan, ini hanyalah cadangan sahaja, dan tidak semua vitamin shaklee saya masukkan di sini. Kerana mungkin setiap orang tak ambil semua vitamin dan ada kekangan masa masing-masing. 
Yang penting sekiranya anda ada masalah nak buat jadual makan untuk vitamin shaklee, boleh hubungi saya untuk konsultasi membuat jadual makan vitamin shaklee anda.....dengan syarat.....anda membeli melalui saya....hehehe...
Tak tau macam mana nak hubungi saya???? ok, kalau nak hubungi saya, boleh refer contact no yang saya berikan di bawah ini ya  :)

 Nama : Hasyireen binti Abdul Halim (Pengedar Shaklee Melaka)
ID : 988088

FB : https://www.facebook.com/syireenfb
FB Page : https://www.facebook.com/vitasihatcantik
No telefon : 0127247497 (boleh call, sms, whatsapp, we chat)
Email : hasyireenhalim@gmail.com

COD : Melaka, Mersing



Sila tinggalkan komen di bawah entri untuk sebarang pertanyaan. Terima Kasih kerana meninggalkan komen anda :)



Thanks dan Ceria2 selalu....


0 comments:

Catat Ulasan