Khamis, April 17, 2014

Mitos ESP dan Ostematrix Boleh Membantu Banyakkan Susu

Kenapa Susu Ibu Penting ?

Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, MASALAH KEKURANGAN SUSU IBU selalu menghantui fikiran. Bagaimana menangani masalah kekurangan susu ibu ini dan apakah kebaikan susu ibu jika dibandingkan dengan susu formula??? Jom saya kongsikan mengapa susu ibu sangat penting untuk si comel kita :)

Susu pertama yang dikeluarkan oleh ibu mengandungi kolostrum. Kolostrum mengandungi antibodi yang diperlukan oleh bayi bagi melindungi bayi daripada penyakit-penyakit seperti cirit birit, selsema, pneumonia, jangkitan dan alahan-alahan. Kolostrum hanya terdapat pada susu ibu yang pertama sahaja dan tidak akan dijumpai di dalam susu formula.

Cara penyusuan melalui susu ibu juga sudah tentu dapat mengeratkan lagi jalinan kasih sayang antara si anak dan si ibu.

Kepentingan Hormon Oksitosin Untuk Meningkatkan Pengeluaran Susu Ibu 

Tentu ramai yang terpinga dan tertanya-tanya apakah itu hormon oksitosin. Hormon oksitosin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari yang terletak di otak. Dalam bidang perubatan, hormon ini dipercayai amat penting bagi memastikan  susu dapat dipancutkan.

Sedikit maklumat mengenai hormon oksitosin :
  • Amat diperlukan untuk proses memancutkan susu ibu
  • Bertindakbalas 10X ganda semasa ibu mengandung
  • Menolak susu dari otot untuk dikeluarkan melalui puting
  • Hormon oksitosin boleh terganggu pengeluarannya disebabkan oleh kehadiran hormon-hormon stress (jadi, ibu yang nak banyak susu jangan stress-stress ya :) )

Kenapa Ibu Menyusu Perlu Mengambil ESP & Ostematrix ?

Tapi apa pula kaitan Hormon oksitosin dengan ESP dan Ostematrix Shaklee ni? Kenapa pula ibu yang menyusukan bayi perlu untuk mengambil ESP dan Ostematrix?

Antara sebab-sebabnya ialah :

ESP - Ibu yang menyusukan bayi memerlukan protein yang lebih. ESP mampu memberi protein yang lebih berkualiti kepada ibu hanya dengan 2-3 sudu sehari. Dapatkah kita mendapatkan protein yang mencukupi hanya dengan melalui makanan harian? Bukankah sepertimana kita ketahui ibu yang menyusu ini memerlukan lebih banyak tenaga dan nutrien untuk dikongsi bersama si kecil?

Protein juga berupaya meningkatkan hormon oksitosin yang amat diperlukan untuk meningkatkan pancutan susu. Bayangkan sekiranya pengambilan protein berkualiti dan mencukupi diabaikan oleh si ibu, sudah tentu ia turut mempengaruhi kadar susu yang dikeluarkan.

 ESP (Energizing Soy Protein)Ostematrix - Ostematrix pula mengandungi kalsium yang tinggi yang diperlukan oleh badan. Ia juga dilengkapi dengan magnesium dan vitamin D yang dapat membantu kadar serapan kalsium tadi dengan lebih tinggi lagi.  Sebagaimana protein, pengambilan kalsium yang mencukupi bagi ibu yang menyusu tidak kurang pentingnya, malahan sangat penting.

Ini kerana, ibu sangat memerlukan kalsium pada ketika ini. Sebagaimana kita ketahui, di awal kelahiran bayi amat bergantung sepenuhnya kepada susu ibu. Oleh sebab itu kalsium amat diperlukan untuk menambahkan susu ibu. Kalsium juga amat diperlukan oleh ibu sendiri bagi membina kembali kekuatan otot dan sendi.                                                      

                                       Ostematrix (Kalsium Magnesium)

                                     

  Fakta lain mengenai susu ibu :

  • Susu ibu mempunyai Feedback Inhibitor of Lactation (FIL). FIL ini dipercayai merupakan faktor yang menghal;ang proses pengeluaran susu.
  • Apabila susu memenuhi payudara ibu, FIL akan meningkat di dalam badan dan akan bertindak untuk memperlahankan pengeluaran susu.
  • Sebaliknya apabila payudara kosong atau tiada susu, FIL akan berkurangan dalam badan dan menyebabkan penghasilan susu lebih cepat.
  • Sebab itulah antara TIPS untuk menambah susu ibu adalah dengan mengepam secara kerap supaya selain selalu diransang, susu ibu juga dapat dikosongkan dengan kerap. Lagi baca TIPS Menambahkan Susu Ibu Di Sini >>> ostematrix-membantu-meningkatkan-susu


Sekiranya berminat untuk mendapatkan vitamin ESP dan Ostematrix, boleh hubungi saya melalui salah satu dari berikut :

Nama : Hasyireen binti Abdul Halim (Pengedar Shaklee Melaka)

ID : 988088
FB : https://www.facebook.com/syireenfb
FB Page : https://www.facebook.com/vitasihatcantik
No telefon : 0127247497 (boleh call, sms, whatsapp, we chat)
Email : hasyireenhalim@gmail.com
COD : Melaka, Mersing

Sila tinggalkan komen di bawah entri untuk sebarang pertanyaan. Sila masukkan emel yang betul sekiranya ingin meninggalkan komen ya. :)


Thanks dan Ceria2 selalu....
Location: Malacca, Melaka, Malaysia

0 comments:

Catat Ulasan