Isnin, Mei 25, 2015

Cara Mengatasi Anemia Untuk Elak Pengsan Di Rumah Atau Tempat Kerja

Apa itu Anemia?


Anemia adalah suatu keadaan yang terjadi apabila darah anda tidak mempunyai cukup sel-sel darah merah atau hemoglobin yang sihat. Hemoglobin adalah bahagian utama sel-sel darah merah dan berfungsi untuk mengikat oksigen. Jika anda mempunyai sel-sel darah merah yang terlalu sedikit atau tidak normal atau hemoglobin anda adalah tidak normal atau rendah, sel-sel dalam badan anda tidak akan mendapatkan oksigen yang mencukupi. Anemia sangat berbahaya jika dibiarkan, oleh itu sewajarnya kita mengetahui dan mengenali apakah faktor-faktor yang boleh menyebabkan anemia dan apakah cara mengatasi anemia.

Jika anda mempunyai anemia teruk, anda mungkin memerlukan pemindahan darah yang sepadan dengan jenis anda.

Hemoglobin adalah bahagian utama sel-sel darah merah dan berfungsi untuk mengikat oksigen. 


Anemia adalah keadaan darah yang paling biasa di Amerika Syarikat. Ia memberi kesan kepada kira-kira 3.5 juta rakyat Amerika. Wanita, kanak-kanak, dan orang-orang yang mempunyai penyakit kronik mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi anemia. Faktor-faktor penting yang perlu diketahui adalah :


 • Sesetengah bentuk anemia adalah turun-temurun dan bayi mungkin terjejas dari masa kelahiran.
 • Wanita pada tahun-tahun melahirkan anak lebih mudah terdedah kepada anemia akibat kekurangan zat besi kerana kehilangan darah dari haid dan peningkatan permintaan bekalan darah semasa mengandung.
 • Orang yang lebih berumur juga mungkin mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat anemia kerana pemakanan yang tidak sihat dan masalah kesihatan yang lain.
Terdapat banyak jenis anemia. Semua yang sangat berbeza dalam punca dan rawatan mereka. Anemia kekurangan zat besi, jenis yang paling biasa, adalah sangat boleh dirawat dengan perubahan diet dan makanan tambahan besi. Beberapa bentuk anemia - seperti anemia yang terjadi semasa mengandung - bahkan dianggap normal. Walau bagaimanapun, sesetengah jenis anemia boleh menyebabkan masalah kesihatan sepanjang hayat.

Simptom Atau Gejala Pesakit AnemiaSesetengah pesakit anemia tidak mempunyai gejala. Namun, ada yang mungkin berasa letih, mudah penat, kelihatan pucat, degupan jantung yang laju, sesak nafas, dan / atau masalah jantung yang semakin teruk. 

Anemia boleh menyebabkan gejala dan kesan yang lebih teruk jika tidak ditangani dengan segera. Pening, pening-pening lalat, keletihan, kekeliruan, sesak nafas, dan juga tidak sedar diri boleh berlaku dengan teruk. 

Sesetengah pesakit anemia juga mungkin kelihatan pucat, mengalami keguguran rambut, dedar malah menghadapi masalah jantung.

Bacaan Anemia


Bagi lelaki, anemia biasanya ditakrifkan sebagai paras hemoglobin kurang daripada 13.5 gram / 100 ml dan pada wanita seperti hemoglobin kurang daripada 12.0 gram / 100 ml.

Faktor-faktor Yang Boleh Menyebabkan Anemia


Terdapat lebih daripada 400 jenis anemia, yang dibahagikan kepada tiga kumpulan:


 • Anemia yang disebabkan oleh kehilangan darah
 • Anemia yang disebabkan oleh pengeluaran sel darah merah berkurangan atau rosak
 • Anemia yang disebabkan oleh kemusnahan sel-sel darah merah

1. Anemia Disebabkan oleh Kehilangan Darah


Sel-sel darah merah boleh hilang melalui pendarahan, yang sering boleh berlaku secara perlahan-lahan dalam tempoh masa yang panjang, dan boleh pergi tanpa dikesan. Ini jenis pendarahan kronik biasanya berpunca daripada perkara-perkara berikut:


 • Keadaan gastrousus seperti ulser, buasir, gastritis (keradangan perut), dan kanser
 • Penggunaan bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) seperti ibuprofen aspirinor, yang boleh menyebabkan ulser dan gastritis
 • Haid dan melahirkan anak di kalangan wanita, terutamanya jika pendarahan haid yang berlebihan dan jika terdapat berbilang kehamilan


2. Anemia Disebabkan oleh Pengeluaran Sel Darah Merah Berkurangan atau Rosak


Dengan anemia jenis ini, badan boleh menghasilkan sel darah terlalu sedikit atau sel-sel darah mungkin tidak berfungsi dengan betul. Dalam mana-mana kes, anemia boleh berlaku. Sel-sel darah merah mungkin rosak atau berkurangan disebabkan sel-sel darah merah yang tidak normal atau kekurangan mineral dan vitamin yang diperlukan untuk sel-sel darah merah untuk berfungsi dengan baik. Syarat-syarat yang berkaitan dengan sebab-sebab anemia termasuk yang berikut:
 • Anemia sel sabit
 • Kekurangan zat besi anemia
 • Kekurangan vitamin
 • Sumsum tulang dan sel stem masalah
 • Keadaan kesihatan yang lain


Anemia sel sabit adalah gangguan yang diwarisi di Amerika Syarikat, sangat memberi kesan terutamanya Afrika-Amerika dan Hispanik Amerika. Sel-sel darah merah menjadi bulan-sabit kerana kecacatan genetik. Ia memecah dengan cepat, sehingga oksigen tidak sampai ke organ tubuh, menyebabkan anemia. Sel-sel darah merah berbentuk bulan sabit juga boleh terjebak dalam saluran darah kecil, menyebabkan kesakitan.


Anemia kekurangan zat besi berlaku kerana kekurangan zat besi dalam badan. Sum-sum tulang di tengah-tengah tulang memerlukan zat besi untuk membentuk hemoglobin, sebahagian daripada sel darah merah yang mengangkut oksigen ke organ-organ badan. Tanpa zat besi yang mencukupi, badan tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi untuk sel-sel darah merah. Hasilnya ialah anemia kekurangan zat besi. Jenis anemia ini adalah disebabkan oleh:

 • Diet atau pemakanan yang kurang zat besi, terutamanya di kalangan bayi, kanak-kanak, remaja, vegan dan vegetarian
 • Akibat metabolik kehamilan dan penyusuan yang mengurangkan simpanan zat besi wanita
 • Haid
 • Derma darah yang kerap
 • Latihan Ketahanan
 • Keadaan penghadaman seperti penyakit Crohn atau pembedahan bahagian perut atau usus kecil
 • Ubat-ubat tertentu, makanan, dan minuman berkafein

Anemia Akibat Kekurangan Vitamin boleh berlaku apabila vitamin B12 dan folat kurang. Kedua-dua vitamin yang diperlukan untuk membuat sel-sel darah merah. Keadaan-keadaan yang membawa kepada anemia yang disebabkan oleh kekurangan vitamin termasuk:

 • Anemia megaloblastic: Vitamin B12 atau folat atau kedua-duanya adalah kekurangan
 • Anemia merosakkan: Kurang penyerapan vitamin B12 yang disebabkan oleh keadaan seperti penyakit Crohn, jangkitan parasit usus, pembedahan bahagian perut atau usus, atau dijangkiti HIV
 • Kekurangan pemakanan: Makan daging sedikit atau tidak boleh menyebabkan kekurangan vitamin B12, manakala berlebihan atau makan terlalu sedikit sayur-sayuran boleh menyebabkan kekurangan folat.
 • Sebab-sebab lain kekurangan vitamin: kehamilan, ubat-ubatan tertentu, penyalahgunaan alkohol, penyakit usus seperti seriawan tropika dan penyakit seliak


Semasa awal kehamilan, asid folik yang mencukupi dapat membantu mencegah fetus daripada menghadapi kecacatan tiub neural seperti spina bifida.

Sumsum tulang dan sel stem masalah boleh menghalang badan daripada menghasilkan cukup sel-sel darah merah. Sesetengah sel-sel stem yang terdapat di dalam sum-sum tulang berkembang menjadi sel-sel darah merah. Jika sel-sel stem adalah terlalu sedikit, tidak sempurna, atau digantikan dengan sel-sel lain seperti sel-sel kanser metastatik, anemia boleh berlaku. 


Anemia akibat daripada sum-sum tulang atau  sel stem termasuk:

 • Anemia aplastik berlaku apabila terdapat pengurangan ketara dalam bilangan sel stem atau ketiadaan sel-sel ini. Anemia aplastik boleh diwarisi, boleh berlaku tanpa sebab yang jelas, atau boleh berlaku apabila sumsum tulang yang cedera dengan ubat-ubatan, radiasi, kemoterapi, atau jangkitan.
 • Talasemia berlaku apabila sel-sel merah tidak boleh matang dan berkembang dengan baik. Talasemia merupakan keadaan yang diwarisi yang biasanya memberi kesan kepada penduduk Mediterranean, Afrika, Timur Tengah, dan keturunan Asia Tenggara. Keadaan ini boleh berkisar dalam keterukan dari ringan hingga mengancam nyawa; bentuk yang paling teruk dipanggil anemia Cooley ini.
 • Pendedahan plumbum toksik kepada sum-sum tulang, yang membawa kepada kurang sel darah merah. Keracunan plumbum berlaku di kalangan orang dewasa daripada pendedahan yang berkaitan dengan kerja dan kanak-kanak yang makan cip cat, sebagai contoh. Tidak wajar tembikar kaca juga boleh merosakkan makanan dan cecair dengan memimpin.

Anemia yang berkaitan dengan keadaan-keadaan lain yang biasanya berlaku apabila terdapat terlalu sedikit hormon yang diperlukan untuk pengeluaran sel darah merah. Keadaan yang menyebabkan jenis ini anemia termasuk yang berikut:

 • Penyakit buah pinggang yang teruk
 • Hipotiroidisme
 • Penyakit kronik lain seperti kanser, jangkitan, lupus, kencing manis, dan artritis reumatoid
 • Usia tua


3. Anemia Disebabkan oleh Pemusnahan sel darah merah


Apabila sel-sel darah merah tidak stabil dan tidak dapat menahan tekanan rutin sistem peredaran darah, mereka boleh pecah terlalu awal, menyebabkan anemia hemolitik. Anemia hemolitik boleh hadir ketika lahir atau terjadi kemudian. Kadang-kadang tidak ada sebab yang diketahui. Sebab-sebab yang diketahui anemia hemolitik mungkin termasuk:

 • Keadaan yang diwarisi, seperti anemia sel sabit dan talasemia
 • Tekanan seperti jangkitan, ubat-ubatan, ular atau labah-labah racun, atau makanan tertentu
 • Toksin dari hati maju atau penyakit buah pinggang
 • Serangan yang tidak sesuai dengan sistem imun (dipanggil penyakit hemolitik bayi yang baru lahir apabila ia berlaku pada janin seorang wanita hamil)
 • Cantuman vaskular, injap jantung palsu, tumor, luka terbakar yang teruk, pendedahan kepada bahan kimia tertentu, tekanan darah tinggi yang teruk dan gangguan pembekuan
 • Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pembesaran limpa boleh memerangkap sel-sel darah merah dan memusnahkan mereka sebelum mereka beredar terpulang.

Anemia Boleh Membawa Maut !!!!


Anemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan banyak komplikasi, seperti: 

Keletihan yang teruk. 


Apabila anemia cukup teruk, anda mungkin terlalu letih sehingga tidak boleh menyelesaikan tugas-tugas sehari-hari. Anda mungkin terlalu letih untuk bekerja atau bermain. 

Masalah jantung. 


Anemia boleh menyebabkan denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur - arryhthmia. Jantung perlu mengepam lebih banyak darah untuk mengimbangi kekurangan oksigen dalam darah apabila anda mengalami anemia. Ini juga boleh membawa kepada kegagalan jantung kongestif. 

Kematian. 


Beberapa anemia diwarisi, seperti anemia sel sabit, boleh menjadi serius dan membawa kepada komplikasi yang mengancam nyawa. Kehilangan banyak darah dengan cepat menyebabkan, anemia akut yang teruk dan boleh membawa MAUT.

Bertindak Segera !


Apa tindakan segera yang perlu anda lakukan ?

- apabila menghadapi gejala-gejala di atas segera berjumpa dengan doktor yang bertauliah
- ambil supplement untuk menambahkan kandungan zat besi di dalam badan anda

Jangan sesekali pandang enteng apatah lagi bertolak ansur dengan masalah kesihatan anda. Dapatkan zat besi daripada Multi Vitamin Shaklee yang telah pun berumur 100 tahun - Vita Lea Iron Formula.

Mengapa Perlu Pilih Vita-Lea Iron Formula berbanding Multi Vitamin lain?

- Membekalkan iron (zat besi) yang dapat membantu pesakit anemia dan masalah HB rendah
- Membekalkan 28 vitamins dan minerals
- Telah melalui 7 ujian klinikal
- Mempunyai Teknologi Salutan Mikro Asid Folik Berpaten iaitu menjadikan kadar serapannya sangat tinggi berbanding multi vitamin yang lain
- Menggalakkan kesihatan secara keseluruhan dan meningkatkan kecergasan
- Menggalakkan tulang yang kuat dan sistem imun yang sihat
- Memberi perlindungan daripada kerosakan radikal bebas


Sekiranya anda mempunyai masalah HB rendah, dan belum bertemu dengan jalan penyelesaian, segera hubungi saya seperti di bawah :

Nama : Hasyireen binti Abdul Halim
No Telefon : 0127247497
FB : Syireen Amerlim
COD : Melaka
Pos ke Seluruh Malaysia

~Jangan Bertolak Ansur Dengan Masalah Kesihatan Anda~

0 comments:

Catat Ulasan