Ahad, Julai 12, 2015

9 Tips Tidur Nyenyak : Elak Marah-marah dan Bad Mood

Tidur yang tidak nyenyak atau lena menyebabkan kita tidak dapat tidur yang berkualiti. Akibatnya bila bangun daripada tidur, mulalah rasa tidak puas dan mula rasa badmood dan nak marah. Bagi yang bekerja, mereka akan ke ofis dengan perasaan yang sangat letih dan tidak dapat melaksanakan kerja dengan baik. So, apa kata saya kongsikan tips tidur nyenyak supaya anda lebih ceria dan segar sepanjang hari k.


Sukar tidur malam adalah suatu perkara yang menyeksakan


Antara tips untuk mendapatkan tidur yang nyenyak adalah seperti berikut :


1. Bersukan
Dengan bersukan, korang akan merasa letih dan akan cepat tidur di malam hari seterusnya mendapat tidur yang nyenyak dan berkualiti.
2. Jadualkan waktu tidur anda
Tidur pada waktu yang sama setiap malam dapat membantu mendapatkan tidur yang berkualiti. Disiplin dalam menentukan waktu tidur dapat membantu metabolisme dalam tubuh untuk berjalan dengan baik. Cuba elakkan tidur waktu yang berbeza-beza pada setiap malam.
3. Kenali kebiasaan anda
Point ini adalah sambungan daripada point kedua. Ini bermakna setelah korang dah tau waktu tidur korang tu, make sure korang hentikan aktiviti korang setengah jam sebelum waktu tidur. Sebaliknya lakukanlah persiapan untuk tidur apa yang patut supaya minda korang dah bersedia untuk tidur.
4. Jangan ambil makanan yang berat sebelum tidur
Make sure korang tak makan berat atau terlalu banyak sebelum tidur. Kalau nak makan pun, ambillah yang ringan-ringan sahaja. Perut penuh akan buatkan korang susah nak lelap mata nanti. Kalau lapar sangat, ambil la buah-buahan just untuk alas perut.
Ada tips daripada seorang yang dah berumur 60-an tetapi tenaganya macam 40-an iaitu "cukup tidur, banyak minum dan makan jangan terlalu kenyang.”
5. Matikan komputer anda
Matikanlah laptop atau pc korang tu, janganlah sampai tidur sebelah laptop yang "landing" atas katil korang jugak. Actually memang tak elok sangat sebab electronic device dan gajet-gajet ini ada gelombang radioaktif yang tak elok untuk kesihatan kita at the same time menyebabkan otak kita sukar nak lelap kalau laptop tu duk on kat sebelah.
6. Jangan bercakap di telepon sebelum tidur
Bila kita bercakap di telefon, kita mengaktifkan otak kita bila mana kita berfikir untuk mengeluarkan idea-idea ketika berbual. Setelah bercakap, dah tentu korang memerlukan masa untuk menukar mode otak kepada mode pasif. Ini sudah tentu mengganggu jadual tidur korang. So kalau korang dalam proses nak betulkan waktu tidur, cuba avoid cakap time nak tidur ya.

7. Tutup lampu bilik                                                         1`

Bilik tidur yang terang akan menyebabkan korang sukar mendapatkan tidur yang nyenyak berbanding dengan bilik tidur yang gelap. Kajian juga menunjukkan cahaya yang ada ketika tidur boleh meransang hormon tertentu yang boleh mengakibatkan kanser. Bahaya kan? So, make sure sebelum tidur korang tutup lampu bilik ya.

8. Tilam

Gunalah tilam yang sesuai dan selesa mengikut kemampuan masing-masing. Janganlah sayang duit nak beli tilam dek kerana memandang enteng tentang tidur yang berkualiti. Banyak efek kalau korang tak dapat tidur nyenyak tau.

9. Elak Bangun Di Pertengahan Tidur Tanpa Sebab Penting

Jika korang seringkali terbangun hanya untuk mematikan AC atau kipas angin disebabkan kesejukan, ini obviously sangat mempengaruhi kualiti tidur korang. Aturlah siap-siap timer pada AC / kipas angin tersebut atau jika tidak terdapat timer, pastikan korang pakai sebelum tidur sehingga  tidak terbangun di tengah malam untuk mematikan AC atau kipas angin. Bukan apa, benda-benda macam ni akan mengganggu tidur korang hingga menyebabkan tidur korang tidak nyenyak



Tidur Tidak Nyenyak Berbahaya?

Ok, setakat itu dulu perkongsian saya dengan korang semua. Harap sedikit sebanyak dapat membantu korang yang mempunyai masalah tidur tak nyenyak atau lena ini.
Tidur yang tidak nyenyak juga sebenarnya sangat berbahaya untuk jangkamasa panjang kerana boleh mengakibatkan penyakit insomnia dan juga aneurysme. Jadi sekiranya korang mempunyai masalah di atas cepat-cepatlah bertindak supaya masalah tidur korang tidak menjadi lebih kronik.



Alternatif Mendapatkan Tidur Nyenyak Dengan Pengambilan Ostematrix


Selain daripada tips di atas, korang boleh jugak mendapatkan supplement yang boleh membantu korang untuk mendapatkan tidur yang nyenyak. Antara supplement yang membantu untuk mendapatkan tidur yang nyenyak adalah ostematrik. Sebelum tidur ambillah 4 biji insyaAllah korang akan tidur dengan lena tau. Di samping tu, ostematrik ni akan bekalkan kalsium kepada korang yang sangat diperlukan oleh tubuh badan kita.


Ni la rupanya ostematrix tu.


Mana Nak Dapat Ostematrix Ni?




Ok, kalau korang perlukan ostematrix ni, boleh sms/whatsapp saya di 0127247497. Jangan malu, jangan segan k. Confirm korang tidur lena punya.


Syireen, 0127247497

0 comments:

Catat Ulasan