Selasa, Ogos 11, 2015

Mata Malas Atau Lazy Eye Rencat Perkembangan Penglihatan Kanak-kanak Apabila Meningkat Dewasa?

Mata malas atau Amblyopia atau biasa disebut sebagai lazy eye, adalah suatu keadaan pada kanak-kanak apabila penglihatan tidak berkembang dengan baik pada sebelah mata. Jika ia tidak dirawat, penglihatan kanak-kanak tidak akan berkembang dengan baik pada mata itu. Kemerosotan penglihatan menjadi kekal kerana apabila otak kanak-kanak menjadi matang, ia akan "mengabaikan" imej yang datang dari mata yang tidak dapat melihat dengan baik. Ini akan merencatkan perkembangan penglihatan kanak-kanak apabila meningkat dewasa.

Oleh sebab itu adalah penting bagi ibu bapa yang mempunyai anak dengan mata malas kerap menjalankan ujian mata dengan doktor mata dan mengambil tindakan sewajarnya bagi membantu anak anda untuk memulihkan penyakit lazy eye ini.Apa yang menyebabkan mata malas?


Mata malas biasanya bermula apabila satu mata mempunyai fokus lebih baik daripada mata yang lain. Sebagai contoh, satu mata mungkin sangat berpandangan jauh atau mempunyai banyak astigmatisme, manakala yang lain tidak. Apabila otak kanak-kanak berhadapan dengan kedua-dua imej yang kabur dan yang jelas, ia mula mengabaikan imej kabur. Jika ini berterusan selama berbulan-bulan atau tahun pada anak muda, penglihatan di dalam mata yang melihat imej kabur akan merosot.


Satu lagi punca mata malas adalah strabismus (juling), yang merupakan salah jajaran okular, bermakna satu mata bertukar masuk atau ke luar. Ini menghalang mata daripada memberi tumpuan bersama-sama pada imej dan boleh menyebabkan penglihatan berganda. Untuk mengatasi ini, otak kanak-kanak umumnya memilih untuk mengabaikan bayangan dari mata yang menyimpang, menyebabkan penglihatan di mata yang merosot. Ia adalah salah jajaran ini mata yang membawa beberapa orang untuk memanggil mata malas "mata malas."


Dalam kes lain, seorang kanak-kanak tidak dapat melihat dengan baik pada sebelah mata kerana sesuatu menghalang cahaya dari memasuki mata, seperti katarak atau sejumlah kecil darah atau bahan lain di belakang mata.


Bagaimana Mata Malas Didiagnosis?


Semua kanak-kanak perlu melalui proses tapisan sebelum mereka memasuki usia persekolahan. Doktor akan memeriksa tiga aspek kesihatan mata anak anda samada:
1) Mata anak anda membenarkan cahaya masuk ke dalam mata.
2) Kedua-dua mata dapat melihat dengan baik.
3) Mata bergerak secara normal.

Jika ada masalah di mana-mana kawasan, doktor boleh mencadangkan lawatan ke pakar mata. Jika anda merasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan penglihatan anak anda, segera berjumpa dengan doktor anda.

Sesetengah pakar penjagaan mata mengesyorkan peperiksaan oleh doktor mata di 6 bulan, 3 tahun, dan kemudian setiap dua tahun pada tahun-tahun sekolah. Tanya doktor atau doktor mata yang tepat untuk anak anda.

Faktor Mata Malas


Sejarah keluarga mata malas merupakan faktor risiko untuk keadaan. Ibu bapa tidak boleh tahu hanya dengan melihat anak-anak mereka secara fizikal jika mereka mempunyai mata malas. Diagnosis awal dan rawatan adalah kunci kepada hasil visual yang terbaik.

Bagaimana Mata Malas Dirawat?


Rawatan yang paling biasa untuk mata malas adalah untuk memaksa otak untuk mula menggunakan mata "lemah". Ini dilakukan dengan terlebih dahulu membetulkan apa-apa masalah asas dalam mata itu dan kemudian dengan meletakkan patch pada mata "yang baik". Pada mulanya, kanak-kanak akan mempunyai masa yang sukar untuk melihat dengan hanya menggunakan mata yang lebih lemah.

Meletakkan patch pada "mata baik"


Walau bagaimanapun, ia adalah sangat penting bahawa anak anda memakai patch bersungguh-sungguh kerana ini akhirnya akan memperbaiki penglihatan. Ia boleh mengambil beberapa minggu atau bulan untuk patch mata untuk memperbaiki penglihatan. Ikut arahan doktor anda dengan berhati-hati dan bawa anak anda ke doktor mata mengikut jadual untuk dipantau dengan rapi semasa rawatan.


Apabila kanak-kanak hanya menggunakan mata dengan mata malas, penglihatan nya akan terus bertambah baik. Selepas doktor menentukan bahawa penglihatan kembali normal, anak anda tidak perlu memakai patch lagi. Sesetengah kanak-kanak mungkin mendapat masalah yang sama kembali dan mereka perlu menjalani satu lagi pusingan memakai patch. Di sini kesabaran ibu bapa sangatlah penting.


Dalam kes-kes mata malas ringan, doktor mungkin mengesyorkan menggunakan titisan mata dipanggil Atropine dalam mata "baik" dan bukan patch. Atropine meningkatkan perkembangan kanak-kanak dan mengaburkan penglihatan di mata "baik", yang mana memaksa mata "lemah" untuk melakukan sebahagian besar pekerjaan ketika kanak-kanak itu bermain dengan mainan, makan, lukisan, atau membaca.


Kebanyakan kanak-kanak dengan mata malas juga akan memerlukan cermin mata untuk membantu mereka fokus. Jika ada sesuatu seperti katarak yang menghalang cahaya daripada masuk ke mata, doktor mungkin menyarankan pembedahan untuk membuang sekatan. Jika strabismus menghalang mata daripada bergerak bersama-sama dengan betul, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan pada otot-otot mata. Doktor anda akan berbincang dengan anda apa rawatan yang paling sesuai untuk anak anda.

Kesimpulan


Jika masalah asas yang sedia ada dianggap dan mata malas itu dikesan dan dirawat pada peringkat awal, kebanyakan kanak-kanak akan mendapat penglihatan yang baik. Mata malas menjadi lebih sukar untuk dirawat selepas kira-kira 7-9 tahun, jadi pastikan anak anda mengikuti pemeriksaan awal di peringkat kanak-kanak.

Ikut nasihat doktor anda mengenai rawatan walaupun sukar - ramai kanak-kanak tidak mahu memakai patch mata setiap hari. Jadi ibu bapa memainkan peranan yang besar dalam membantu kanak-kanak yang mempunyai penyakit mata malas ini.

Dengan menggunakan Atropine sebagai kaedah alternatif rawatan, kejayaan kini mungkin lebih besar daripada kanak-kanak dengan mata malas.


Pengambilan supplement yang tepat juga merupakan alternatif yang selamat dan berguna secara jangka panjang untuk anak anda. Antara supplement yang sesuai untuk penyakit lazy eyes adalah Carotomax dan Vivix.

Carotomax


Vivix

Jadi kepada para ibu bapa di luar sana yang mempunyai anak yang mempunyai penyakit mata malas, jangan biarkan anak anda begitu sahaja, segeralah ambil tindakan yang sewajarnya. Bantu anak anda pulih kerana masa depan mereka terletak di bahu anda.

Hubungi Saya

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan supplement di atas untuk anak anda, terus hubungi saya seperti cara berikut :


Nama Penulis : Hasyireen binti Abdul Halim  


(Pengedar Shaklee Melaka & Seluruh Malaysia)


ID : 988088Contact Me  :

No telefon : 0127247497 (call, sms, whatsapp, we chat)

Email : hasyireenhalim@gmail.comCOD : Melaka & Mersing

POS : Seluruh MalaysiaFB : https://www.facebook.com/syireenfb


FB Page : https://www.facebook.com/vitasihatcantikAMARAN !!!!  

FREE Consultation Will Be Given To My Customer ONLY....Dapatkan PENJIMATAN 15-20% dengan MENDAFTAR sebagai Ahli...Anda juga boleh MENAMBAH PENDAPATAN dengan Shaklee sekiranya berminat..Hubungi saya segera.


Ingin jadi ahli, klik >>> cara-join-member-shaklee

 


"Ke Arah Hidup Yang Lebih Sihat"

 ~ Prevention Is Better Than Cure ~


 #Drugfree
1 ulasan:

  1. Mata memang dangat penting untuk kita. Jagalah mata anda kerana merupakan aset yang sangat penting didalam kehidupan ini.

    BalasPadam