Sabtu, Disember 05, 2015

RESEPI HEALTHY FOOD CINCAI TAPI SODAP : BOILED CHICKEN WITH BLACK PEPPER

Wahhh...dah lama rasanya tak masuk rumah kedua SH ni...Dalam entri kali ni, SH nak share tentang sebuah resepi istimewa healthy food yang simple dan murah. Alkisahnya suatu hari SH ada upload sebuah gambar masakan dan terlihat la dek kawan-kawan. Actually resepinya murah dan senang ajo, and SH dedikasikan untuk rakan-rakan yang mintak resepi hari tu. Maafla lama bebenor nak nyiapkan resepinya :p

Nah untuk kamu sayang-sayang semua....:)

RESEPI BOILED CHICKEN WITH BLACK PEPPER





BAHAN-BAHAN


Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut :

1- Ayam
2- Cili Api
3- Bawang Putih
4- Sayur brokoli, baby jagung
5- Lemon

Banyak mana nak letak tu ikut suka hangpa la, ceq pun tak sukat..hihi

CARA MASAK


Ok, macam mana cara nak masak dia ?

Mula-mula rebus ayam tu sampai masak tapi jgn well done tau, half cook pon tak boleh..ha cemana tu? pandai2 lah..hihi...

Then masuk lada kecil...kalau nak pedas potong la lada kecil tu..Kemudian masukkan sayur-sayur keras macam brokoli, baby jagung..if nak tambah, tambah la...ok jer makan sayur banyak kan? hehehe...

Bila sayur-sayur keras tadi dah agak masak sikit (jangan sampai layu pulak yer), tumbuk bawang putih, jangan hancur, tumbuk biar dia pecah jer, then masukkan bawang putih tersebut. Then masukkan lada hitam.

Sebelum tutup api, masukkan buah tomato jap dan perahkan lemon, potong juga lemon tu utk hiasan kalau nak...siap!

Aha, simple jer kan.?hehehe...kejap ajer dah siap...maybe ada yang kata kalau chicken tu direbus lagi sedap, ha actually ini la kelainan resepi ni...so, selamat mencuba :)

0 comments:

Catat Ulasan