Isnin, Mac 07, 2016

Kalau Ku Tau, Ku Tak Join Bisnes Shaklee...

SH dah join shaklee since September 2013. Means dah 3 tahun SH berkecimpung dalam bisnes ini. Banyak sungguh yang SH dapat dari bisnes ni tau. Its not only about money ok, but more than that. Kalau SH tak pandang sinis pada bisnes MLM, mesti dah lama SH join shaklee. Kalau SH tau betapa best nya bisnes ini, SH TAK JOIN BISNES SHAKLEE tahun 2013 tau, tapi SH join sejak belajar lagi kan, macam sorang leader SH yang dah master sekarang ni iaitu Kak N.


Penulis bersama kak N




Tapi kan, apa bestnya bisnes Shaklee ni? Apa signifikannya bisnes shaklee ni dalam hidup SH? Korang nak tau tak? Kalau nak tau jom SH komen sikit pengalaman SH yang setahun jagung dalam Shaklee ni ok.

Apa Bestnya Bisnes Shaklee?


1. Banyak belajar ilmu baru


Seriusla SH belajar terlalu banyak ilmu baru apabila join Shaklee. SH belajar tentang pengorbanan untuk berjaya dalam sesuatu yang kita ceburi. SH juga belaja yang nak berjaya dalam bisnes ni tak susah, tapi tak mudah.


2. Support yang banyak dari upline yang ramai


Even bila kita register jadi ahli, kita hanya register pada sorang upline. Tp SH terkejut sangat semua leader dalam susur galur SH sibuk buat kelas dan buat training online. Tinggal kita ni ha mampu ke tidak nak attend. Dan input training diorang bukan calang2 tau. Mau pergi ratus or ribu kalau nak bayar dekat trainer luar. But dengan mentor shaklee, diorang sanggup share teknik yang memang dah proven berjaya. Tinggal kita sanggup tak sanggup la nak buat. Nak berjaya kena sanggup laaaa...

3. Support group yang beri banyak ilmu


Semua level leader dalam susur galur SH buat grup untuk kami. Ada yang sampai buat lebih dari satu grup. Grup teknikal nye lain, grup marketing nya lain. Takde masalah kalau kita nak mulakan bisnes shaklee. Everything is there. Sampai semua ilmu tu di compile kan pulak jadi training guide utk new distributor. Dan diberi kepada kami secara PERCUMA.

4. Ukhuwah yang jujur


Walaupun perkenalan kami atas dasar bisnes, tapi ia bukan sekadar itu. Time bisnes, bisnes la, time berkawan, bersosial, still boleh jer bersama-sama. Takde masalah.

5. Belajar tentang bisnes


Dulu SH rasa boleh ke SH berbisnes sebab SH rasa zero sangat tentang bisnes. But luckily shaklee team yang SH join tak tinggalkan SH just like that. Dia dah register kita, dia bawak kita. Dia ajar. But terpulang pada kita la nak ikut ke tak. Kalau kita follow, kita dapat insyaAllah, tapi kalau asyik bagi alasan, lama2 upline pun fedap la kan. Hihi.


6. Kurang buang masa


Ok. Ni agak personal sikit. Dulu kan before join shaklee, SH duk scrol fb tu atas bawah atas bawah, tup tup habis 2 jam. Now sh dah guna 2 jam tu untuk tulis blog atau study produk. So dah tak buang masa lagi kan? Kan Allah suruh kita jaga 5 perkara sebelum datang 5 perkara? Antaranya masa lapang sebelum datangnya sibuk. Alhamdulillah sekarang masa lapang sh terisi dengan bermanfaat.


7. Peluang sama rata


Bisnes shaklee ni sama rata. Upline dengan downline takde sesiapa yang gunakan sesiapa. Hubungan antara keduanya adalah simbiosis. Iaitu saling memerlukan. Takde bos takde kuli. More to partnership. Klu rasa bisnes shaklee kerja carik orang semata, then uols silap besar.


8. Bisnes paling mudah


Mudah macam mana tu? Tido jer then boleh dapat income? No no no. bisnes macam tu memang tak wujud dalam dunia ni. Apa yang mksud mudah ialah, sh tak perlu bukak kedai, tutup kedai, bayar sewa kedai, buat produk. Ingat kecik-kecik modal ke nak buat produk? Handle stok. I just buat 4s. Sponsoring, sharing, servicing, studying. But still kena ada effort la. Tp in comparison dengan bisnes biasa, jauh lebih senang kan? Sambil baring2 atas katil pun boleh buat tau.


9. Bisnes modal rendah. RM 68.90 sahaja seumur hidup.


Serius sh just perlu bayar RM 68.90 sahaja untuk modal permulaan. Dan keahlian ini akan bertahan seumur hidup tak perlu renew unless sh tak beli barang lansung selama setahun setengah. So klu rs x suka dengan upline sekarang, janganla beli brg selama setahun setengah. Lepas keahlian mati boleh daftar dengan sh pulak.hihi.


10. Ilmu marketing yang melimpah ruah


Ilmu marketing ni diajar pada kita semua sebagai salah satu bekalan untuk kita bisnes. Kalau ada produk, tapi takde skill marketing dah macam mana pulak kan? Ilmu marketing ni diberi percuma jer oleh upline2 sh. So lps register takde lah sh tergapai2 tak tau apa nak buat kan.

11. Sistem yang adil


Walaupun shaklee ni adalah MLM, tapi sh tak nampak satu bentuk penindasan dalam bisnes ni. Yang sh nampak, ko buat, ko dapat. Shaklee bukan head hunter. Tapi konsep leveraging dan networking tu memang perlu ada untuk setiap bisnes. Ada ke org buat bisnes dalam dunia ni sorang2? So sama jer. Cuma tinggal lg, bila nama MLM org cepat jer melatah, macam sh dulu lah. MLM bukan skim cepat kaya yer. Tak sama lansung.


12. Ilmu dunia dan akhirat


Dalam shaklee, sh banyak belajar tentang amalan rohani. Pergantungan dengan Allah tu lebih tinggi bila kita berniaga sebab kita tak dapat menduga sales kita pada bulan itu. Di samping jaga hubungan dengan Allah, kita kena juga jaga hubungan sesama manusia terutama ibu bapa, pasangan, adik beradik dan rakan-rakan kita.

13. Belajar memberi


Dalam shaklee juga, sh diajar untuk memberi. Selain memberi dalam bentuk wang ringgit, sh diajar untuk memberi nilai kepada orang lain melalui perkongsian ilmu tentang kesihatan. Mana la tau walaupun orang tu tak beli.produk kita, tapi dia still dapat manfaat daripada perkongsian kita. Kalau dia beli, then bonus la untuk kita.

14. Belajar jaga kesihatan sendiri


Sh mengaku la sh ni memang kaki makan dan jenis hantam sajalah. So bila kenal shaklee, slowly sh belajar tentang kesihatan, tentang supplement dan slowly belajar untuk amalkan gaya hidup sihat. Walaupun tak berubah terus macam orang lain, tapi at least kita dah ada sedikit knowledge sebagai panduan kita dan keluarga.

15. Belajar tentang leadership


Bila sh dah sponsor new member, maka dapatla sh title upline. Bila da dapat title upline, mula la kehidupan sh sebagai seorang leader. Again, kita tak dibiarkan sendirian melayari bahtera kita. Upline dan super duper upline sentiasa memberi tips macam mana nak kendalikan group sendiri. Sampai satu tahap, mereka sendiri coaching anak2 kita sebagai salah satu cara membantu kita sedangkan diorg pun ada organisasi sendri yang perlu diuruskan.

16. Belajar menjadi orang yang lebih berdisiplin


Dalam shaklee, disiplin sangat penting. Terutamanya dalam pengurusan masa. Kalau kita gagal urus masa, kita akan sering tak cukup masa end up bisnes pun sukar nak berkembang. Dari sini sh belajar untuk tidak membuang masa. Dahulukan mana yang perlu.


17. Bisnes On The Go


Ini keistimewaan shaklee. Anda tak perlu tunggu duduk depan komputer, masuk ofis untuk berniaga. Kat mana- mana sahaja anda boleh berurusan. Kalau yang ada smartphone boleh make full use of it. Mcm sh sekarang tgh menaip gunakan smartfon. tak perlu bukak laptop bagai. Ataupun boleh cerita tentang kawan2 atau ahli keluarga masa sembang2 tu pun xde masalah.


18. Training yang on the go juga


Training pun on the go jugak. Di samping training dalam class, kita juga ada training thru wasap.dan online webinar. So sambil masak ke sambil drive ke boleh dengar webinar thru fon. Kalau nak personal coaching, call jer upline. Mudah kan? So memang xde alasan nak berjaya.


19. Pendapatan sampingan


Of course la orang berniaga nak mendapatkan pendapatan sampingan. Yelah mula2 dapat 2 angka, lepas tu upgrade la 3 angka ye x? Kalau usaha lebih lagi insyaAllah boleh pergi ke 4 angka. Yang penting dengan usaha, pengorbanan dan doa.


20. Produk Yang Bagus


Semua orang boleh buat produk. Tapi produk shaklee ada research. Ada audit daripada pihak ketiga. Bukan OEM produk. (gugel sendiri nak tau apa itu OEM.hehehe). Bila ada produk yang bagus, kadar untuk customer return pada kita agak tinggi. Kajian menunjukkan pengguna shaklee akan makan produk shaklee selama 17 tahun. Lagi produk shaklee selamat, berkesan dan mesra alam. No chemical at all.


21. Bisnes yang kids friendly

Benda yang lagi best dalam shaklee ni, dia ialah family bisnes di mana korang akan nampak leader-leader dan distributor yang gendong anak datang biz talk shaklee. Korang pernah pergi tak seminar ada kanak-kanak naik stage, ada ibu yang kendong baby dan ayah yang pegang stroller. So SH fikir senang la bila SH dah kawin nnt, tak risau tinggal anak dan suami kat rumah. Eh?


Bagaimana Nak Berjaya Dalam Shaklee?


Bagi sh la kan, kalau kita nak berjaya dalam shaklee ada beberapa ciri yang perlu ada dalam diri kita. Kalau takde ciri-ciri tersebut dalam diri kita, jangan risau sebab ia boleh dipupuk. Antaranya ialah :

Sabar


First of all kena sabar. Sabar maksudnya tidak mengharapkan keuntungan serta merta. Jangan lah bulan ni sign up, korang expect nak dapat 5 angka. Depends la pada usaha korang jugak.
Janganlah baru 10 hari sharing dekat fb, takde orang contact dah fed up dan down. Kalau korang jenis nak cepat kaya camtu masuk la skim cepat kaya. Kalau tak kaya, kayap. Tu jer. Hehe.


Sanggup belajar


Bila dah kata nak bisnes, korang kena willing nak belaja. Jangan harap disuap. Atau jangan senyap membeku. Kalau tak faham, sila tanya pada upline. Dan bila dah diajar tu silalah buat yer.


Sanggup kerja keras


Ini memang wajib. Tak kisah la bisnes ke kerja sendiri ke, kita memang kena kerja keras. Tanyalah billionaire of the world pun, mereka memang kerja keras. Orang kata sampai keluar air mata lah...


Tak cepat sentap


Adat  berniaga kadang dimaki oleh customer, dinasihati oleh upline, disound oleh rakan sekerja. Bila benda macam.ni berlaku, kena buka dada dan minda.

Terima kesilapan diri kita dan baiki.


Mana yang tak perlu layan tu tahan jer lah, atau abaikan. Tak perlu sentap sampai nak berhenti bisnes. Padahal orang yang buat kita tu takde ape2 pun kan. So siapa rugi?


Sanggup menghormati orang lain


Kunci dia hormat upline, hormat downline, hormat customer. Pijak sikit ego tu. Tak sampai ke mana duk bawak angkuh kita kan. Walaupun kita pandai, tapi tak semua benda kita tau dan faham. So, respect orang lain k.

Serius


Kena seriusla nak bisnes. Kalau setakat nak try, nak suka-suka. Better tak payah sebab korang hanya buang masa upline untuk coach korang at the same time buang masa sendri. Baik korang tengok tv layan gegar vaganza.

Sanggup berkorban


Nak dapat money freedom atau kebebasan kewangan ni bukan benda mudah. Kenala ada sedikit pengorbanan. Normally dari sudut masa, tenaga dan wang. Nak dapat sesuatu, kena la korbankan sesuatu, betul tak?

Ok itulah beberapa ciri yang perlu korang ada atau adakan untuk join bisnes shaklee atau apa jua bidang sekalipun.


So, kalau la korang minat dengan bisnes dalam bidang nutrisi ni, dan nak tambah pendapatan sampingan atau nak buat full time ke, boleh lah contact SH untuk penerangan yang lebih lanjut.

Jangan risau kalau takde basic ke, itu semua small matter. Yang penting bila dah ada nawaitu nak berniaga,nak tolong ibu bapa, nak tolong suami, nak berikan pendidikan yang baik untuk anak2, nak jelaskan hutang or ape sahaja lah you name it, itu paling penting. Your Big Why kenapa nak tambah pendapatan.

Macam mana nak hubungi SH?


Boleh sms atau whatsapp 0127247497. Preference SH whatsapp la. Tp nak sms pun boleh. No problem.

Sms/whatsapp 0127247497 k.

SH tunggu korang. Jom sama2 kaya dan berjaya dengan SH, insyaAllah.

Syireen Halim
Pengedar Shaklee
Id : 988088
hasyireenhalim@gmail.com
0127247497
Fb : syireen amerlim

10 ulasan:

  1. Mak oii panjangnya.dan artikel yg menarik

    BalasPadam
  2. Assalam sia SH. Betul. Akak pun menyesal tak join 20 tahun yang llu. Nama Shaklee dah meniti dari bibir ke bibir, tapi buat x endah je. Tapi syumur, wpun lewat, sempat jarih cinta. Jom jenguk akak punya story jatuh cinta ngan shaklee. Www.syokvitamin.blogspot.my

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm kak..mekasih singgah..ok sy pi rumah akk pulak yer...:)

      Padam
  3. betul tu syireen... rasa menyesal tak join seawal masa zaman study d UTM dulu.. tp pasti ada hikmahnya, kang join awal sgt, x berada dalam susur galur yg best cam sekarang..hihi :)

    petua hilangkan stress supaya kekal awet muda

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan Zaleha..takpe setiap yang berlaku ada hikmah...

      Padam
  4. Teringin nak join tapi takut takde masa je bila sambung belajar nanti. Dia ada minimum umur ke untuk join bisnes nih ?

    BalasPadam