Jumaat, April 08, 2016

Atrial Fibrillation (AF) penyebab utama penyakit strok yang ramai orang tidak sedar?

Fibrilasi Atrium atau atrial fibrillation adalah keadaan di mana kadar degupan jantung tidak sekata dan sering berdegup dengan kencang yang boleh meningkatkan risiko diserang strok, kegagalan jantung dan lain-lain komplikasi berkaitan jantung.

Atrial Fibrillation (AF) adalah salah satu penyakit degupan jantung tidak normal dan merupakan penyebab utama penyakit strok. Kebiasaanya, perentak jantung (pacemaker) secara semulajadi akan menghantar denyut jantung secara berkala. AF berlaku apabila denyutan jantung dihantar daripada tempat berbeza di atrium (bahagian atas jantung) dalam cara yang tidak teratur.

Atrial Fibrillation (picture from mayoclinic.org)

Semasa atrial fibrillation , 2 jantung bahagian atas (atrium) berdegup secara tidak sekata dan huru hara, malahan tidak selaras dengan 2 jantung di bahagian bawah iaitu ventrikal. Kebiasannya orang yang mengalami atrial fibrillation akan mempunyai simptom seperti sesak nafas, jantung berdebar-debar dan lemah.

Keadaan fibrilasi atrium ini boleh datang dan pergi ataupun boleh kekal dan perlukan rawatan. Walaupun dikatakan tidak berbahaya, namun ada ketikanya keadaan menjadi lebih serius dan memerlukan rawatan kecemasan.

Atrial Fibrillation ini boleh menyebabkan darah beku terbentuk di jantung dan merebak ke organ lain yang akan menyebabkan saluran darah tertutup atau tersumbat (ischemia).

Rawatan untuk penyakit ini termasuklah ubat-ubatan dan pembaikpulihan pada sistem elektrikal jantung.


Simptom-simptom Fibrilasi Atrium


Sesetengah orang yang mengidap atrial fibrillation ini tidak mempunyai simptom dan tidak sedar dengan keadaan mereka hinggalah pemeriksaan fizikal dijalankan. Bagi mereka yang mengalami simptom, mungkin akan mengalami tanda-tanda seperti berikut :

 • Rasa berdebar-debar, tidak selesa, degupan jantung tidak sekata
 • Lemah
 • Kurang daya untuk bersenam
 • Letih
 • Pening
 • Rasa melayang
 • Keliru
 • Sesak nafas
 • sakit dada

Jenis-jenis atrial fibrillation


Sekali-sekala. Dalam kes ini ia datang secara tiba-tiba . Anda mungkin mempunyai gejala yang datang dan pergi, yang berlangsung selama beberapa minit atau jam dan kemudian berhenti sendiri.

Berterusan. Fibrilasi atrium jenis ini mengakibatkan rentak jantung anda tidak kembali ke normal dengan sendiri. Jika anda mempunyai fibrilasi atrium berterusan, anda akan memerlukan rawatan seperti kejutan elektrik atau ubat-ubatan untuk memulihkan rentak jantung anda.

Lama berterusan. Jenis fibrilasi atrium adalah berterusan dan berlaku lebih lama daripada 12 bulan.

Tetap. Dalam jenis fibrilasi atrium ini, rentak jantung yang tidak normal tidak boleh dipulihkan. Anda akan mempunyai fibrilasi atrium selama-lamanya, dan anda sering akan memerlukan ubat-ubatan untuk mengawal kadar jantung anda.

Faktor Berlakunya Fibrilasi Atrium


Keabnormalan atau kerosakan kepada struktur jantung adalah punca yang paling biasa bagi fibrilasi. atrium. 

Sebab atau faktor berlakunya fibrilasi atrium termasuk:

 • Tekanan darah tinggi
 • Serangan jantung
 • Penyakit arteri koronari
 • Injap jantung yang tidak normal
 • Kecacatan jantung sejak lahir (kongenital)
 • Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau ketidakseimbangan metabolik lain
 • Pendedahan kepada perangsang, seperti ubat-ubatan, kafein, tembakau atau alkohol
 • Sindrom sakit sinus - perentak semula jadi jantung tidak berfungsi dengan baik
 • Penyakit paru-paru
 • Pernah menjalani pembedahan jantung
 • Jangkitan virus
 • Tekanan akibat radang paru-paru, pembedahan atau penyakit-penyakit lain
 • Sleep apnea
Walaubagaimanapun terdapat juga mereka yang mengalami fibrilasi atrium yang tidak mempunyai masalah atau kerosakan pada jantung.

Faktor-faktor risiko Fibrial Atrium


Faktor-faktor tertentu boleh meningkatkan risiko anda mendapat fibrilasi atrium.

Ini termasuk:
 • Umur. Semakin berusia anda, semakin tinggi risiko anda mendapat fibrilasi atrium.
 • Penyakit jantung. Sesiapa yang mempunyai penyakit jantung - seperti masalah injap jantung, penyakit jantung kongenital, kegagalan jantung kongestif, penyakit arteri koronari, atau sejarah serangan jantung atau pembedahan jantung - mempunyai peningkatan risiko fibrilasi atrium.
 • Tekanan darah tinggi. Mempunyai tekanan darah tinggi, terutamanya jika ia tidak dikawal dengan baik dengan perubahan gaya hidup atau ubat-ubatan, boleh meningkatkan risiko fibrilasi atrium.
 • penyakit kronik yang lain. Orang yang dalam keadaan kronik seperti masalah tiroid, apnea tidur, sindrom metabolik, diabetes, penyakit buah pinggang kronik atau penyakit paru-paru mempunyai peningkatan risiko fibrilasi atrium.
 • Minum arak. Bagi sesetengah orang, minum arak boleh mencetuskan episod fibrilasi atrium. Minum pada kadar yang banyak boleh meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi.
 • Obesiti. Orang yang gemuk mempunyai risiko tinggi mendapat fibrilasi atrium.
 • Sejarah keluarga. Peningkatan risiko fibrilasi atrium hadir dalam sesetengah keluarga.


Komplikasi


Kadang-kadang fibrilasi atrium boleh membawa kepada komplikasi berikut:

Strok. 


Dalam fibrilasi atrium, degupan jantung yang tidak sekata boleh menyebabkan darah terkumpul di jantung bahagian atas (atrium) dan akan membentuk darah beku. Jika darah beku terbentuk, ia boleh bergerak daripada jantung dan pergi ke otak. Ini kemungkinan akan menyekat aliran darah dan menyebabkan strok.

Risiko strok dalam fibrilasi atrium bergantung kepada umur anda (anda mempunyai risiko yang lebih tinggi dengan peningkatan umur) dan sama ada anda mempunyai penyakit tekanan darah tinggi, kencing manis, sejarah kegagalan jantung atau strok sebelumnya, dan faktor-faktor lain. 

Ubat-ubatan tertentu, seperti pencair darah, banyak boleh mengurangkan risiko strok atau kerosakan kepada organ-organ lain yang disebabkan oleh darah beku.


Kegagalan jantung. 


Fibrilasi atrium, terutamanya jika tidak dikawal, boleh melemahkan jantung dan membawa kepada kegagalan jantung - satu keadaan di mana jantung anda tidak boleh mengedarkan darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan anda.

Tips Hadapi Penyakit Atrial Fibrillation


Jika dilihat kembali, faktor yang menyebabkan penyakit atrial fibrillation ini antaranya adalah masalah jantung, tekanan darah tinggi, tiroid dan pelbagai punca lain. Berikut adalah beberapa tips untuk mengelakkan penyakit atrial fibrillation ;

1. Amalkan gaya hidup sihat - mengambil pemakanan yang seimbang dan bersukan secara berkala membantu mengurangkan risiko mendapat penyakit atrial fibrillation ini.

2. Tidak merokok/mengambil alkohol/dadah - mengelakkan diri daripada mengambil tembakau, alkohol dan dadah mengurangkan risiko anda diserang penyakit atrial fibrillation dan penyakit jantung serta penyakit kronik yang lain.

3. Mengurangkan atau meninggalkan terus kafein. Ramai yang menjadikan kafein sebagai minuman wajib setiap hari. Ada setengah orang yang merasa dadanya berdebar-debar apabila mengambil minuman berkafein. Cuba kurangkan atau elakkan pengambilan kafein untuk mengurangkan risiko penyakit ini.

4. Mengambil supplemen untuk kesihatan jantung dan kawalan tekanan darah

Antara punca utama atrial fibrillation ini adalah masalah jantung dan tekanan darah tinggi. Pengambilan supplemen yang boleh membantu mengawal kedua-dua masalah ini akan membantu anda mengurangkan risiko penyakit atrial fibrillation ini.

Fungsi supplemen dalam memastikan kesihatan jantung dan tekanan darah


Bagaimana Vivix berfungsi memelihara jantung?


Anggur Muscadine merupakan salah satu daripada bahan dalam vivix yang kaya dengan antioksidan dan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung

Resveratrol di dalam vivix mengelakkan dari darah membeku yang menyebabkan penyakit jantung


Proses pengoksidaan sering berlaku di salur darah kita yang mengakibatkan pembinaan plak di sekitar salur darah. Umpama besi yang teroksida, lama kelamaan akan berkarat. Begitulah jantung kita diibaratkan.

Oleh sebab itu jantung memerlukan bahan yang dipanggil sebagai resveratrol dan polyphenols yang berfungsi sebagai antioksidan dan anti radang yang mana dapat melindungi salur darah daripada proses pengoksidaan.

Kedua-dua bahan ini dapat dibekalkan oleh supplement vivix shaklee. Antara fungsi utama vivix dalam langkah perlindungan jantung ini ialah :

1) Melindungi daripada penuaan
2) Melindungi salur darah daripada kerosakan radikal bebas
3) Menurunkan risiko penyakit jantung

Testimoni vivix untuk pesakit jantung, tekanan darah tinggi dan tiroid.


Penjagaan kesihatan secara menyeluruh terutama terhadap penyakit jantung, darah tinggi dan tiroid adalah penting bagi mengelakkan risiko penyakit atrial fibrillation.


Untuk tips penjagaan jantung secara menyeluruh, boleh rujuk entri ini >>> 4 Langkah Cegah Penyakit Jantung.


Offer Vivix BAKAL BERAKHIR


Bagi korang yang mempunyai masalah arteri fibrillation atau AF ini boleh mendapatkan vivix sebagai supplemen tambahan untuk meningkatkan kesihatan jantung korang.

Cuma yang sedihnya offer vivix bakal berakhir tidak lama lagi, means bila-bila masa sahaja daripada sekarang.

So, cepat2 hubungi saya untuk dapatkan vivix dengan harga promosi yer.

Syireen Halim, (ID : 988088)
0127247497
Pengedar Shaklee Malaysia

COD : Bandar Melaka, Melaka Tengah, Bachang, Pokok Mangga, Malim, Batu Berendam, Bukit Rambai, Cheng, Balai Panjang, Pulau Gadong

POS ke seluruh Malaysia. (postage adalah bergantung kepada kawasan dan berat)


0 comments:

Catat Ulasan