Khamis, April 07, 2016

Bahayakah vitamin yang disarankan mengikut nilai ODA berbanding nilai RDA?

Banyak pakar-pakar akan memberitahu anda tidak perlu bimbang tentang mengambil vitamin jika anda makan makanan yang seimbang. Malangnya, diet sahaja tidak dapat menyediakan vitamin dan mineral yang cukup untuk menggalakkan kesihatan optimum. Sebagai contoh, anda akan perlu mengambil 5000 kalori setiap hari (kebanyakannya lemak) untuk mendapatkan minimum  (400 IU) vitamin E yang disyorkan, dan 12,000 kalori sehari untuk mendapatkan jumlah kromium yang minimum.

Persoalannya kerapkali vitamin yang disarankan di pasaran adalah mengikut nilai ODA (Optimum Daily Allowance) yang lebih tinggi daripada nilai yang digariskan di dalam RDA (Recommended Daily Allowance). Adakah perkara ini berbahaya kepada pengamal vitamin? Kalau nak tau teruskan membaca ok :-).

Berapakah RDA untuk suplemen yang kita ambil hari ini?

Kenapa Perlu Ambil Vitamin?


Kebanyakan makanan kita diproses dan oleh itu, nutrien telah hilang daripada makanan tersebut. Adakah ini menjadi salah satu sebab penyakit pra-nyanyuk demensia dan penyakit Alzheimer telah meningkat secara mendadak sejak beberapa dekad yang lalu?

Beribu-ribu kajian mengesahkan faedah mengambil formula multivitamin / mineral setiap hari. Kajian ini telah dilaporkan dalam jurnal perubatan, akhbar dan majalah popular. Multivitamin / mineral yang bagus adalah yang menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. 

Mengambil multivitamin / mineral setiap hari mengurangkan insiden penyakit jantung, serangan jantung, strok, glaukoma, kemurungan, degenerasi makula, diabetes, demensia nyanyuk dan pelbagai jenis kanser.

Recommended Daily Allowance (RDA) 


Apakah RDA? RDA ialah akronim bagi Recommended Daily Allowance, yang merujuk kepada ukuran jumlah atau dos nutrisi setiap vitamin dan mineral yang dicadangkan. Kerajaan Persekutuan Amerika Syarikat menetapkan tahap RDA ini berdasarkan "average adult"

Bagaimana anda dikatakan sebagai average adult? Ia menganggap bahawa anda seorang dewasa di bawah 60 tahun yang berada dalam kesihatan yang baik, mempunyai pencernaan normal, tidak mempunyai berat badan berlebihan, menjalani kehidupan yang agak bebas tekanan, tidak mempunyai masalah perubatan, tidak mengambil apa-apa ubat, makan diet yang seimbang, dan menikmati 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. 

Kebanyakan wanita dewasa tidak memenuhi pun RDA untuk zink, vitamin B, kalsium, magnesium, dan vitamin E. Begitu juga, kebanyakan lelaki dewasa tidak memenuhi RDA untuk zink dan magnesium. Kurang daripada 29% daripada orang yang makan 5 buah-buahan segar dan sayur-sayuran sehari. Tambahan pula, 20% daripada Penduduk AS tidak makan SEBARANG buah-buahan atau sayur-sayuran lansung!

RDA yang disyorkan agak 50 tahun ke belakang. Ia bukanlah satu nilai dos vitamin yang ditetapkan bagi mendapatkan kesihatan yang lebih bagus, namun lebih kepada untuk mencegah penyakit kekurangan zat makanan seperti skurvi atau riket. Mengambil jumlah minimum nutrien untuk mengelakkan penyakit secara kasarnya tidak membantu orang-orang yang ingin benar-benar sihat dan bukan hanya ingin bebas daripada simptom penyakit.

Tidak ramai yang dapat mengambill 5 hidangan buah-buahan dan sayuran dalam sehari, di kala ini suplemen diperlukan.

RDA adalah tidak mencukupi jika matlamat anda adalah untuk pencegahan dan atau rawatan penyakit jantung, kanser, katarak, kemurungan, kenyanyukan, diabetes, arthritis, dan penyakit yang berkaitan dengan umur yang lain. Untuk kesihatan yang optimum dan kesejahteraan, ramai pengamal kesihatan mencadangkan pengambilan yang berganda lebih tinggi daripada RDA bagi nutrien tertentu.


Optimum Daily Allowance (ODA)Optimum daily allowance atau ODA  mewakili tahap rujukan baru yang melebihi paras RDA, yang mana ramai penyelidik dalam bidang anti-penuaan percaya bahawa nilai ini mempunyai kesan pencegahan kepada penyakit. Dos ini adalah seringkali digunakan di dalam research study dan biasa dipraktikkan di kalangan professional bidang nutrisi. 

ODA sering kali lebih tinggi daripada RDA dan untuk sebab yang baik. Untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan nutrien seperti skurvi atau riket, ikut RDA. Untuk kesihatan optimum dan mencegah penyakit seperti penuaan atau kanser, pertimbangkan ODA. Sifirnya adalah semudah itu.

 Berikut adalah beberapa contoh perbezaan nilai RDA dan ODA:

 Vitamin C: RDA ialah 85 mg, ODA ialah 250 - 3000 mg
 Vitamin E: RDA ialah 15 IU, ODA 50 - 800 IU
 Magnesium: RDA ialah 350 mg, ODA adalah 400-600 mg
 Vitamin B12: RDA adalah 3 mcg, ODA adalah 10 - 100 mcg

Oleh kerana setiap orang adalah berbeza, selalu berunding dengan profesional yang berpengetahuan dalam bidang perubatan pemakanan sebelum memulakan sebarang program supplemen yang direka untuk anti-penuaan dan pengoptimuman kesihatan.

Langkah berjaga-jaga

Walaupun pemakanan tambahan biasanya sangat selamat, mereka yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu perlu mendapat nasihat doktor mereka dahulu. Contohnya jika anda sedang mengambil ubat pencair darah seperti warfarin, jangan mengambil  vitamin E yang berlebihan, yang mempunyai fungsi untuk menipiskan darah. Jika anda mempunyai penyakit buah pinggang atau kegagalan jantung, magnesium boleh memburukkan lagi masalah ini. Zink dalam dos yang tinggi (lebih daripada 300 mg sehari) boleh menghalang penyerapan tembaga, besi, kalsium, dan  magnesium. Orang yang mempunyai penyakit Wilson tidak perlu mengambil makanan tambahan tembaga.

Jika anda berada dalam kesihatan yang baik secara umum, mengambil pemakanan tambahan tidak akan menimbulkan sebarang bahaya kesihatan.

Kesimpulan


Penuaan adalah penyakit tua yang dipercepatkan oleh sebab kekurangan vitamin dan pemakanan tidak seimbang. Pengambilan pemakanan tambahan pada kadar optimum diperlukan untuk memastikan tahap yang mencukupi untuk sel-sel untuk menjalankan proses pembaikan dan peremajaan.

Wanita Amerika rata-rata hidup untuk 76 tahun, dan lelaki 73 tahun. Rata-rata orang melakukan kurang daripada 1 jam senaman fizikal seminggu dan mengambil purata 2,000 kalori sehari. Jumlah kalori ini adalah konsisten dengan yang anda boleh dapati di dalam restoran makanan segera - yang tinggi lemak, gula halus, dan rendah serat dan tinggi karbohidrat.

Kajian demi kajian sejak 40 tahun yang lalu mengesahkan bahawa suplemen pemakanan adalah insurans yang murah untuk panjang umur dan pencegahan kanser jika diambil pada dos yang optimum. Pemakanan tambahan adalah makanan. Ia tidak memberikan sesuatu yang badan anda tiada atau tidak perlukan. Ia adalah untuk menambah nutrisi tahap sedia ada badan anda dan untuk memastikan bahawa nutrien yang betul pada tahap yang sepatutnya disediakan untuk badan pada setiap masa.

Ia adalah fakta yang diterima bahawa orang mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza berdasarkan genetik, berat badan, jantina, umur, status kesihatan, aktiviti fizikal, dan keupayaan untuk menyerap nutrien. Jika anda tidak tahu apa yang anda perlukan, strategi yang paling selamat adalah untuk mengambil nutrisi lebih sedikit jika anda berada dalam kesihatan yang baik secara umum. Mempunyai sedikit tambahan daripada mana-mana nutrien tidak akan membahayakan anda. Tetapi kekurangan nutrien di dalam badan boleh menyebabkan penyakit dan membahayakan anda.

Mengambil jumlah optimum pemakanan tambahan adalah asas dan komponen utama mana-mana program anti-penuaan menyeluruh. Anda tidak boleh mendapatkan cukup nutrien ini daripada makanan harian anda untuk kesihatan yang optimum, dan mempunyai jumlah nutrien yang tidak mencukupi boleh membunuh anda.

Pengedar Shaklee Malaysia (ID : 988088)2 ulasan: