Ahad, April 17, 2016

Simptom Kanser Ovari Yang Ramai Wanita Tak Perasan Atau Buat Tak Endah

Kanser ovari selalunya bermula secara senyap tanpa menunjukkan sebarang simptom awal hinggalah sampai ke peringkat yang berikutnya. Sebagai seorang wanita, apa yang perlu kita perhatikan bagi memastikan kita bebas daripada kanser ovari? Berikut ialah simptom-simptom kanser ovari yang kita mungkin tidak perasan atau perasan tapi buat tak endah.

Apakah kanser?


Kanser adalah kelas penyakit yang dicirikan oleh pertumbuhan sel luar kawalan. Terdapat lebih daripada 100 jenis kanser yang berlaku di beberapa bahagian badan - setiap satu diklasifikasikan oleh jenis sel yang pada mulanya terjejas.

Biasanya sel-sel kita membahagi (membiak, membentuk yang baru) hanya apabila yang lama dan mati perlu diganti. Walau bagaimanapun, kawalan yang mengawal apabila sel membahagi dan juga apabila sel akan mati kadang-kadang menjadi rosak. Ini boleh menyebabkan sel-sel tidak mati apabila sepatutnya, manakala sel-sel tambahan masih ditambah - pengumpulan sel-sel secara tidak terkawal. Akhirnya jisim sel terbentuk - tumor.


Jenis Kanser Ovari


Tiga jenis utama kanser ovari (tumor)

kanser ovari epitelium adalah setakat ini bentuk yang paling biasa bagi kanser ovari. Kanser vari Germ Cell dan kanser ovari stromal adalah kurang berlaku. Kanser ovari juga boleh berpunca dari kanser di tempat lain dalam badan yang telah merebak:


 1. kanser ovari epitelium - berasal dari sel pada permukaan ovari. Ia berlaku terutamanya di kalangan orang dewasa.
 2. kanser ovari germ cell - berasal dari sel-sel penghasil telur dalam ovari. JKanser yang jarang berlaku ini lebih biasa menjangkiti kanak-kanak dan remaja perempuan.
 3. kanser ovari stromal  - membangun dalam sel-sel yang memegang ovari bersama-sama.
 4. Kanser daripada organ-organ lain di dalam badan boleh merebak ke ovari - kanser metastatik - kanser metastatik adalah salah satu yang merebak dari mana ia mula-mula timbul sebagai tumor utama ke lokasi lain dalam badan.

Image result for ovarian cancer big pixel
Peratus kes kanser ovari mengikut umur


Simptom-simptom Kanser Ovari


Dalam sesetengah kes, kanser ovari memberikan  simptom awal, Antara simptom awal yang biasa ditunjukkan ialah :

1) Kembung yang kerap
2) Sakit di perut atau pelvis
3) Masalah makan atau kenyang dengan terlalu cepat
4) Masalah membuang air kecil, seperti tidak dapat menahan air kecil atau terlalu kerap membuang air

Jika anda mempunyai salah satu atau lebih daripada simptom di atas, dan ia berlaku hampir setiap hari atau lebih daripada 2 atau 3 kali seminggu, sila dapatkan nasihat daripada doktor.


Simptom-simptom di atas adalah perkara biasa yang berlaku kepada sesetengah wanita. Mungkin juga ia tidak bermaksud anda mempunyai kanser ovari. Namun, tanda-tanda awal kanser ovari berlaku mengikut keadaan berikut :


 • Mula secara tiba-tiba
 • Merasai perubahan pada sistem pencernaan biasa atau mengalami masalah haid
 • Simptom-simptom tersebut berlaku hampir setiap hari dan tidak hilang

Simptom-simptom lain yang dialami oleh wanita yang mempunyai kanser ovari termasuk :

 • Keletihan 
 • Senak
 • Sakit belakang
 • Sakit ketika melakukan persetubuhan
 • Sembelit
 • Perubahan kitaran haid

Walaubagaimanapun, simptom-simptom ini juga biasa berlaku terhadap wanita yang tidak mempunyai kanser ovari.

Satu kajian oleh Pusat Kanser Payudara dan Ovari Kebangsaan, Australia, mendapati bahawa 83% wanita mengalami sekurang-kurangnya satu gejala kanser ovari pada tahun sebelum mereka didiagnosis menghidap kanser. Para penyelidik juga mendapati bahawa 17% daripada wanita yang menunggu lebih daripada tiga bulan selepas bermulanya gejala kanser ovari sebelum mereka berjumpa dengan doktor, manakala 8% menunggu lebih daripada enam bulan. Tanda-tanda yang paling biasa, yang dialami oleh separuh daripada peserta kajian, adalah gejala perut seperti kenyang dan kesakitan. Kembung, sistem pembuangan air kecil dan usus  dilaporkan merupakan kira-kira satu pertiga daripada jumlah peserta yang di diagnos.

Jika anda mengalami kembung, tekanan atau sakit di bahagian abdomen atau pelvis yang berterusan selama lebih daripada beberapa minggu anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera. Jika anda sudah pernah ke doktor dan anda tidak didiagnosis mengidap kanser ovari, tetapi rawatan yang anda perolehi tidak melegakan gejala, sama ada anda berjumpa doktor lagi atau mendapatkan pendapat kedua. Ia adalah penting bahawa penilaian itu termasuk pemeriksaan pelvik.

Orang yang mempunyai ahli keluarga terdekat yang mempunyai kanser ovari atau payudara perlu berjumpa doktor yang dilatih untuk mengesan kanser ovari.

Rawatan Kanser Ovari


Apakah rawatan untuk kanser ovari? 

Rawatan untuk kanser ovari terdiri daripada pembedahan, kemoterapi, gabungan pembedahan dengan kemoterapi, dan kadang-kadang radioterapi. Jenis rawatan bergantung kepada banyak faktor, termasuk jenis kanser ovari, peringkat dan gred, serta kesihatan umum pesakit.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa hospital pakar cenderung untuk mempunyai kadar kelangsungan hidup yang lebih baik untuk pesakit kanser ovari, berbanding hospital besar. dilaporkan oleh penyelidik di Pusat Perubatan Universiti Utrecht di Belanda. Menurut laporan penyelidik di Pusat Perubatan Universiti Utrecht di Belanda, pesakit kanser ovari Belanda yang dirawat di hospital khusus atau khusus separuh bertahan lebih lama daripada mereka yang dirawat di sebuah hospital besar. 

Bagaimana Vivix Membantu 

Antara kebaikan vivix yang dapat membantu meningkatkan kesihatan pesakit :
1 - mempunyai 10 x ganda resveratrol
2 - mengandungi asid elagik
3 - mengandungi anti oksidan yang tinggi
4 - melindungi dan membaiki DNA
5 - melambatkan pembentukan protein AGE

Disokong oleh 5 paten, Vivix mengandungi proprietari, semua campuran semulajadi pelbagai polifenol, direka untuk memerangi radikal bebas dan penuaan di peringkat selular. Saintis kami mengoptimumkan gabungan polifenol yang berbeza untuk mencipta formula ini untuk melindungi DNA daripada tekanan oksidatif dan melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan yang boleh membawa kepada penuaan selular.


Melindungi dan membaiki DNA • Kadar 40% lebih rendah daripada telomere shortening
 • 13x lebih berkuasa daripada resveratrol sahaja 


Proses Pengekstrakan Dipaten


Proses pengekstrakan yang dipatenkan kami menumpukan dan mengekalkan polifenol bioaktif daripada sumber yang paling kuat di dunia, termasuk anggur muscadine yang jarang berlaku.


Komitmen kami untuk kemapanan Teknologi Hijau dengan Vivix


Bagi memastikan penggunaan mesra alam anggur muscadine, Shaklee telah membangunkan perkongsian jangka panjang dengan keluarga pemilik kebun anggur, bagi memastikan terus komited dengan standard tertinggi dan kemapanan pertanian hijau (Green Technology).


Testimoni Vivix


.Berikut ialah testimoni berkaitan kanser ovari.

Testimoni kanser ovari

Sekiranya tuan puan ingin mendapatkan supplemen vivix, boleh hubungi saya melalui nombor di bawah :

Syireen Halim
Id : 988088
0127247497

Pengedar Shaklee Malaysia

COD : sekitar bandar Melaka 

Pos Seluruh Malaysia

Penafian

Segala testimoni yang dikongsi di sini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuhkan, menganalisa apa-apa jua penyakit/ masalah kesihatan

Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan 

2 ulasan: