Ahad, Jun 26, 2016

Home Made Masker ~ Wajib Buat Sempena Sambut Syawal

Assalamualaikum dan hai semua pembaca syireenhalim.com.

Hari ni SH nak share satu resepi, ops bukan resepi berbuka tau, tapi resepi home made masker. Best ke best?



Kenapa perlu buat masker kat rumah? Beli kan senang?

Memanglah beli senang dik non, tp kalau buat lagi senang. Ahaks. Memang mudah sesangat, yang lagi penting bila buat sendiri kita tau kandungan ape yang diguna, of course la natural kan, dan takdela chemical berbahaya yang membahayakan kesihatan kita ye dop.

Ok, jom teruskan dengan home made masker kita yang mudah, senang, natural, berkesan dan selamattt...

Now SH akan terangkan step dia 1 by 1 based on gambar di atas ye :

Step 1


Korang mesti ada ingredient dulu la kan. Bahan yang diperlukan untuk buat home made masker ni ialah ESP, Vitamin C, Vitamin E dan alfalfa daripada Shaklee. Kenapa SH cadangkan shaklee, sebab SH pengguna tegar shaklee dan SH tau bahawa produk shaklee adalah natural, berkesan, selamat dan halal digunakan.




WHY choose the ingredients?


Meh SH terangkan kebaikan setiap ingredients home made masker ala SH ni :

1) ESP - dapat membantu mencerahkan dan menggebukan kulit

3) Vitamin C - membantu mencerahkan dan menegangkan kulit. Vitamin C adalah booster untuk kolagen

4) Alfalfa - menjadikan kulit lebih bersih dan halus mulus

5) Vitamin E - memudarkan parut jerawat dan menjadikan tona kulit lebih sekata

Kepada mereka yang berjerawat teruk, jangan campurkan vitamin e dahulu jika muka anda ada luka akibat jerawat. Boleh gantikan dengan zink. Tapi jika hanya parut yang tinggal, amat digalakkan campur vitamin e sekali.

Step 2


Tumbukkan alfalfa dan vitamin c tersebut. Kalau boleh hancur la supaya tak berbijik-bijik masa sapu dekat muka nanti yer.

Step 3


Gunting hujung vitamin e, atau nak cucuk dengan jarum pun boleh, nak gigit pun boleh, tp bulan puasa jangan gigit naaa...masuk mulut batal pulak puasa. Then korang picitkan vitamin e dalam campuran tadi.

Step 4


Letakkan sedikit air. Jangan banyak sangat nanti cair. Jangan pekat sangat pulak. Agak2 yer.

Step 5


Gaulkan semua bahan bersama air tadi. Nampak mcm warna green tea kan? Sedap pulak nampak.hiks.

Step 6


Masukkan sekejap dlm peti ais. Tak yah masuk freezer. Dalam 5 - 7 minit camtu. Nak tau kenapa masukkan dlm peti? Supaya campuran masker korang rasa nyaman jer bila letak kat muka dan melekat elok bila disapu kat muka.

Step 7


Sapula ke wajah mulus korang. Biarkan dalam 30 minit, masker tu akan mengeras di muka. Then bilas la.

Kesan Lepas Guna Home Made Masker Ala SH


Muka jadi bersih, tegang, lembut dan segar. Kalau rajin mungkin boleh buat seminggu sekali atau 2 minggu sekali. Kalau malas sangat, at least sebulan sekali la. Nak raya ni comel sangat la nak buat ni.

Penting!!!


If korang memang jenis tak biasa menggunakan bahan2 natural, kalau boleh jangan campur semua yer. Mungkin boleh campur esp dengan vitamin c sahaja. Takut kulit terkejut pulak nanti okeh.

Ala ingredients saya tak cukup....dont worry tak semestinya nak campur semua, dpt esp dengan vitamin c dlu pun dah ok. Tapi kalau nak kesan mabeles kena la full ingredients.

Boleh dapatkan semua bahan2 utk masker daripada SH. Contact SH yer.

Selamat berpuasa uols.😍😍

Syireen Halim
0127247497
Pengedar Shaklee Anda
Cod Melaka
POS SELURUH MALAYSIA

3 ulasan:

  1. buat sendiri lebih jimat. sebab masker agak mahal

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu nik...skrg kena jimat cermat kan

      Padam
    2. Betul tu nik...skrg kena jimat cermat kan

      Padam