Rabu, September 07, 2016

7 Tips Bela Kucing Yang Pemelihara Kucing Wajib Tahu

7 Tips Bela Kucing yang Pemelihara Kucing Wajib Tahu Kalau Sayangkan Kucing Anda, especially yang bela di dalam rumah / sangkar :



1) jangan beri kucing kesayangan anda makanan kucing (biskut) yang berwarna warna. Beli yang satu warna je (coklat) because yang berwarna tu tend to be high in salt. Tak elok untuk kesihatan kucing.

2) Make sure dalam sangkar kucing ada air kosong. Tak cukup air boleh menyebabkan kucing terkena penyakit batu karang. Bukan manusia jer kena cukup air tau.

3) If korang nak tukar makanan kucing, make sure korang campur dulu dengan makanan dia yang lama. Ini rarely dibuat including me because agak leceh dan kita pun akan cari makanan baru bila yang lama dah almost habis kan. Actually kena campur dulu makanan baru (kalau lain jenis) dengan yang baru at least seminggu. But as long as kucing nak makan shud be ok lah i guess.

4) best time to mandikan kucing adalah sebulan sekali. Why? Sebab kucing tak boleh mandi selalu takut demam. Ingat uols je pandai demam. And mandikan dengan air suam jangan air sejuk yer.

5) if kucing korang sangat takut mandi just like mine, ada syampu yang boleh pancit2 jer. No need to mandi dengan air. Nnt kucing tu pandai jilat sendiri. Dont worry the ingredients of shampoo is not chemical, ia daripada tumbuhan.

6) if korang mandikan kucing dengan air dan syampu, make sure bersihkan betul2 because kalau tak bulu kucing tu jadi tak cantik.

7) crystal sand untuk kucing dalam sangkar. Actually i just know about this masa ke pet shop tadi. The buyer said crystal sand tu better untuk mereka yang pelihara dalam rumah. But i'll find out later and update this entry once i got the information k. Promise! Or kalau sesiapa yang ada info boleh tlg share ?

Ok cukuplah 7 tips dulu. Ni jer pun yang saya ingat at the moment. Hiks. Ada tips lain nak tambah tak?

#ecemdanian #tipsbelakucingamerlim

1 ulasan: