Selasa, September 06, 2016

Penyakit Darah Tinggi Pembunuh Senyap Yang Ramai Orang Tidak Sedar

Tekanan darah tinggi atau hipertensi bukanlah penyakit yang asing di kalangan rakyat negara kita mahupun di dunia. Malah ada di kalangan ahli keluarga kita yang mengidap penyakit ini. Namun penyakit darah tinggi tidak boleh dipandang ringan kerana ia sangat berbahaya jika tidak dikawal dan boleh menyebabkan penyakit berbahaya lain seperti serangan strok dan jantung serta penyakit kardiovaskular yang lain. Ini menjadikan penyakit darah tinggi pembunuh senyap yang ramai orang tidak sedar.Apakah penyakit tekanan darah tinggi?


Tekanan darah adalah jumlah daya yang dikenakan terhadap dinding arteri darah mengalir melalui mereka. Jika seseorang mempunyai tekanan darah tinggi ia bermaksud bahawa dinding arteri menerima terlalu banyak tekanan berulang kali - tekanan perlulah tinggi secara KRONIK untuk seseorang disahkan mengidap tekanan darah tinggi. Dalam perubatan, kronik bermakna untuk jangka masa yang panjang atau berlaku berterusan.


Statistik Pengidap Penyakit Darah Tinggi di Malaysia


Menurut laporan Utusan Malaysia OnlineLebih 17.2 juta manusia meninggal dunia setiap tahun akibat penyakit kardiovaskular, dengan itu menjadikannya penyebab utama kematian di seluruh dunia. Penyakit tekanan darah tinggi semakin meningkat di Malaysia sepanjang 10 tahun kebelakangan ini dan kini membabitkan kira-kira 4.8 juta rakyat Malaysia, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican. Kira-kira 43 peratus rakyat Malaysia yang berumur melebihi 30 tahun menderita penyakit kronik ini, iaitu peningkatan daripada 33 peratus yang direkodkan pada tahun 1996, tambah beliau dalam ucapan pembukaan di Mesyuarat Tahunan Saintifik Ketujuh Persatuan Hipertensi Malaysia.


Siapakah Pengidap Darah Tinggi?


Sesiapa yang tekanan darah adalah 140 / 90mmHg atau lebih untuk jangka masa yang panjang dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi.

Tekanan darah biasanya dibahagikan kepada lima kategori:

1) Hypotension (tekanan darah rendah)
Sistolik mmHg 90 atau kurang, atau
Diastolik mmHg 60 atau kurang

2) Normal
Sistolik mmHg 90-119, dan
Diastolik mmHg 60-79

3) Prehypertension (pra tekanan darah tinggi)
Sistolik mmHg 120-139, dan
Diastolik mmHg 80-89

4) Peringkat 1 Hipertensi (tekanan darah tinggi)
Sistolik mmHg 140-159, dan
Diastolik mmHg 90-99

5) Peringkat 2 Hipertensi
Sistolik mmHg lebih 160, dan
Diastolik mmHg lebih 100


Mengukur tekanan darah


Jantung adalah otot yang mengepam darah ke seluruh badan sentiasa - semasa setiap saat kehidupan kita. Darah yang mempunyai tahap oksigen yang rendah dipam ke arah paru-paru, di mana bekalan oksigen diisi semula. Darah yang kaya oksigen kemudiannya dipam oleh jantung ke seluruh tubuh untuk membekalkan otot dan sel-sel kita. Mengepam darah mewujudkan tekanan - tekanan darah.


Apabila kita mengukur tekanan darah, kami mengukur dua jenis tekanan:


Tekanan sistolik - tekanan darah apabila jantung mengecut, khususnya ketika daya maksimum semasa penguncupan. Ini berlaku apabila ventrikel kiri jantung mengecut.

Tekanan diastolik - tekanan darah antara degupan jantung, apabila jantung berehat dan mengembangkan (membuka, berkembang).


Simptom penyakit tekanan darah tinggi


Kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak akan mengalami apa-apa gejala sehingga tahap mencapai kira-kira 180/110 mmHg.

gejala tekanan darah tinggi biasanya termasuk:
  • Sakit kepala - biasanya, ini akan berlangsung selama beberapa hari.
  • Loya - rasa tidak selesa di dalam perut dengan keinginan untuk muntah.
  • Muntah 
  • Pening - kepala rasa tidak stabil, goyang dan gayat.
  • Penglihatan kabur atau berbayang (diplopia).
  • Epistaxis - hidung berdarah.
  • Berdebar-debar - degupan jantung yang tidak sekata.
  • Sukar bernafas - sesak nafas.
Sesiapa yang mengalami gejala-gejala ini perlu berjumpa doktor dengan segera.


Punca-punca Berlaku Tekanan Darah Tinggi


Walaupun tidak ada sebab yang dikenal pasti untuk tekanan darah tinggi, terdapat bukti kukuh yang mengaitkan beberapa faktor risiko kepada kemungkinan mendapat penyakit ini. Kebanyakan punca di bawah adalah penting faktor-faktor risiko tekanan darah tinggi; 


1) Umur

Yang lebih tua anda adalah lebih tinggi risiko anda yang mempunyai tekanan darah tinggi.


2) Sejarah keluarga

Jika anda mempunyai ahli keluarga yang rapat  yang mempunyai tekanan darah tinggi, kemungkinan anda mengidapnya juga adalah jauh lebih tinggi. 


3) Suhu

Tekanan darah adalah lebih rendah di tempat lebih panas, dan meningkat di tempat lebih sejuk.


4) latar belakang etnik

Bukti di Eropah dan Amerika Utara menunjukkan bahawa orang-orang dengan Afrika dan / atau keturunan Asia Selatan mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat tekanan darah tinggi, berbanding mereka yang mempunyai asal-usul terutamanya Caucasian or Amerindian (asli Amerika).


5) Obesiti / berat badan berlebihan

Kedua-dua orang gemuk dan obes lebih cenderung untuk mendapat tekanan darah tinggi, berbanding dengan orang yang mempunyai berat badan normal.


6) Beberapa aspek gender

Secara umum, tekanan darah tinggi adalah lebih biasa di kalangan lelaki dewasa daripada wanita dewasa. Walau bagaimanapun, selepas umur 60 kedua-dua lelaki dan wanita adalah sama-sama terdedah. Wanita yang berumur 18-59 lebih cenderung untuk mengenal pasti tanda-tanda dan gejala dan kemudiannya mendapatkan rawatan untuk tekanan darah tinggi, berbanding dengan lelaki.


7) Aktiviti fizikal

Kurang bersenam, serta mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.


8) Merokok

Merokok menyebabkan saluran darah sempit yangmenyebabkan tekanan darah tinggi. Merokok juga mengurangkan kandungan oksigen dalam darah dan jantung perlu mengepam lebih cepat untuk mengimbanginya, menyebabkan peningkatan tekanan darah.


9) Pengambilan alkohol

Orang yang mengambil alkohol secara kerap mempunyai tekanan darah sistolik lebih tinggi daripada orang-orang yang tidak, kata penyelidik dari University of Bristol, UK. Mereka mendapati bahawa tahap tekanan darah sistolik adalah kira-kira 7 mmHg lebih tinggi dalam peminum arak kerap berbanding mereka yang tidak minum.


10) Pengambilan garam yang tinggi

Penyelidik dari Universiti Sistem Kesihatan Michigan melaporkan bahawa masyarakat di mana orang tidak makan banyak garam mempunyai tekanan darah yang lebih rendah daripada tempat-tempat di mana orang makan banyak garam.


11) diet tinggi lemak

Ramai pakar kesihatan mengatakan bahawa diet yang tinggi dengan lemak membawa kepada risiko tekanan darah tinggi yang dibangkitkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar diet menekankan bahawa masalah ini adalah bukan berapa banyak lemak dimakan, tetapi apa jenis lemak. Lemak diperoleh daripada tumbuh-tumbuhan, seperti avokado, kacang, minyak zaitun, dan lain-lain, serta minyak omega yang banyak terdapat dalam beberapa jenis ikan, baik untuk anda - sementara, lemak tepu yang banyak terdapat dalam makanan haiwan sumber, dan juga sebagai lemak trans adalah tidak baik untuk anda.


12) Tekanan mental

Pelbagai kajian telah menawarkan bukti nyata bahawa tekanan mental, terutama dalam jangka masa panjang, boleh mempunyai kesan yang serius terhadap tekanan darah. Satu kajian yang menarik yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti Texas, mencadangkan bahawa bagaimana pengawal trafik udara menangani tekanan boleh mempengaruhi sama ada mereka mempunyai risiko mendapat tekanan darah tinggi di kemudian hari. Memandangkan kajian ini, dan lain-lain yang memberi tumpuan kepada pengurusan tekanan, ia seolah-olah menunjukkan bahawa beberapa tahap tekanan yang tidak diuruskan dengan baik boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.


13) Diabetes

Orang dengan diabetes mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat tekanan darah tinggi. Antara pesakit dengan diabetes jenis 1, hiperglisemia (gula darah tinggi) adalah faktor risiko untuk berlakunya tekanan darah tinggi dalam penyakit kencing manis jenis 1 - terapi insulin intensif mengurangkan risiko jangka panjang mendapat tekanan darah tinggi. Orang yang mempunyai diabetes jenis 2 mempunyai risiko tekanan darah tinggi disebabkan oleh hiperglisemia, dan juga faktor-faktor lain, seperti berat badan berlebihan / obesiti, ubat-ubatan tertentu, dan beberapa penyakit kardiovaskular.


14) Psoriasis

Satu kajian Amerika yang diikuti 78,000 wanita selama 14 tahun mendapati bahawa mempunyai psoriasis dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat tekanan darah tinggi dan kencing manis. Psoriasis adalah satu keadaan sistem imun yang muncul pada kulit dalam bentuk tebal, tompok bersisik merah.


15) Kehamilan

Wanita hamil mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat tekanan darah tinggi berbanding wanita umur yang sama yang tidak hamil. Ia adalah masalah perubatan merumitkan yang paling biasa yang dihadapi semasa mengandung, iaitu 2% hingga 3% daripada semua kehamilan. Kebanyakan negara membahagikan hipertensi semasa mengandung kepada empat kategori: 1. kronik tekanan darah tinggi, 2. Preeclampsia-eklampsia, 3. Preeclampsia melapisi tekanan darah tinggi kronik. 4. tekanan darah tinggi semasa hamil.

Kenapa Penyakit Tekanan Darah Tinggi Berbahaya


Komplikasi tekanan darah tinggi


Jika tekanan darah tinggi yang tidak dirawat atau dikawal tekanan yang berlebihan pada dinding arteri boleh menyebabkan kerosakan saluran darah (penyakit kardiovaskular), serta organ-organ penting. Tahap kerosakan bergantung kepada dua faktor; keterukan hipertensi dan berapa lama ia pergi untuk dirawat.

Di bawah adalah senarai beberapa komplikasi kemungkinan tekanan darah tinggi:

Strok - aliran darah ke otak yang terjejas oleh sekatan atau arteri yang pecah ke otak, dan sel-sel otak mati.

Serangan jantung - otot jantung mati akibat kehilangan bekalan darah.

Kegagalan jantung - jantung bergelut untuk mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan seluruh badan. Ini berlaku kerana selepas otot jantung  mengepam darah terhadap tekanan yang lebih tinggi ke dalam saluran darah.

darah beku - beberapa saluran darah dari cecair menjadi pepejal (trombus). Sesetengah pembekuan darah boleh menyebabkan komplikasi serius.

Aneurysm - satu bentuk bonjol di dinding urat, arteri atau jantung. dinding menjadi lemah dan boleh pecah.

Penyakit buah pinggang - tekanan darah tinggi sering merosakkan saluran darah kecil di dalam buah pinggang, menyebabkan buah pinggang yang tidak berfungsi dengan baik. Akhirnya buah pinggang boleh gagal sepenuhnya (kegagalan buah pinggang).

Eyes (hipertensi retinopati) - tekanan darah tinggi yang tidak dirawat boleh membawa kepada menebal, mengecil atau koyak saluran darah di mata, yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan.

Sindrom metabolik - ini adalah satu gangguan metabolisme badan, termasuk garis pinggang yang lebih besar, tahap HDL darah rendah (kolesterol baik), tekanan darah tinggi, dan tahap insulin. Jika pesakit mempunyai tekanan darah tinggi, dia adalah lebih cenderung untuk mempunyai komponen lain sindrom metabolik, dengan ketara meningkatkan risiko diabetes, strok dan penyakit jantung.

masalah kognitif dan memori - jika tekanan darah tinggi yang tidak dirawat terus keupayaan pesakit untuk mengingati sesuatu, belajar dan memahami konsep yang akhirnya menjadi terjejas.

Bagaimana Gaya Hidup Mampu Membantu Mengawal Penyakit Darah Tinggi


Berikut adalah disyorkan perubahan gaya hidup yang boleh membantu anda menurunkan tekanan darah anda. Ambil perhatian bahawa anda perlu sentiasa menyemak dengan doktor atau pakar kesihatan untuk membincangkan perubahan gaya hidup sebelum membuat apa-apa perubahan dramatik diri sendiri.

Bersenam


Satu program tetap senaman boleh membuktikan bermanfaat dalam menurunkan tekanan darah.
Bersenam selama 30 hingga 60 minit lima hari seminggu biasanya akan menurunkan tekanan darah seseorang dengan 4-9 mmHg. Jika anda memulakan program senaman anda perlu melihat manfaat yang agak lama lagi - dalam masa dua hingga tiga minggu, terutamanya jika anda telah menjalani gaya hidup yang tidak aktif untuk masa yang lama.

Ia adalah penting untuk pastikan anda menyemak dengan doktor anda sebelum memulakan sebarang program aktiviti fizikal. Latihan perlu disesuaikan dengan keperluan dan kesihatan pesakit.
Rahsia mendapat kejayaan daripada senaman adalah untuk melakukannya secara teratur. Bersenam pada hujung minggu dan melakukan apa-apa dari Isnin hingga Jumaat akan menjadi lebih kurang berkesan.

Mengurangkan pengambilan alkohol


Pengambilan alkohol adalah pedang bermata dua. Beberapa kajian menunjukkan ia membantu tekanan darah yang lebih rendah, manakala yang lain melaporkan sebaliknya. Dalam jumlah yang sangat kecil ia boleh menurunkan tekanan darah. Tetapi jika anda minum terlalu banyak, jumlah yang lebih sederhana kerap dalam beberapa kes, tahap tekanan darah boleh naik. Orang yang minum lebih daripada jumlah yang sederhana alkohol secara tetap hampir sentiasa mengalami tahap tekanan darah tinggi.

Makan secara sihat


Ini bermakna makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, karbohidrat bertapis berkualiti, minyak sayur-sayuran, dan minyak omega. Jika anda makan produk haiwan memastikan segala lemak dipotong dan mengelakkan daging yang diproses.

Mengurangkan pengambilan garam (sodium) 


Kajian telah menunjukkan bahawa walaupun pengurangan sederhana dalam pengambilan natrium boleh menurunkan paras tekanan darah sebanyak 2-8 mmHg.

Satu laporan yang diterbitkan pada bulan Mac, 2009 oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan (CDC), Amerika Syarikat Penyakit, menunjukkan bahawa 7 dalam setiap 10 rakyat Amerika harus menghadkan pengambilan natrium mereka untuk 1,500 mg sehari (kira-kira 2/3 daripada satu sudu teh garam) . Laporan itu menganggarkan 145 juta rakyat Amerika - 70% daripada penduduk dewasa - mempunyai salah satu daripada tiga faktor risiko untuk tekanan darah tinggi.

Menurunkan berat badan


Kajian telah menunjukkan bahawa walaupun penurunan berat badan sederhana - hanya sepuluh pound - boleh memberi kesan yang besar dalam menurunkan tekanan darah tinggi. Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, lebih dekat anda menghampiri berat badan ideal anda lebih besar potensi tekanan darah anda mungkin jatuh. Mengurangkan saiz pinggang anda akan mempunyai kesan yang terbaik. Mencapai berat badan ideal anda melibatkan gabungan senaman, diet yang baik, dan tidur yang berkualiti sekurang-kurangnya 7 jam baik setiap malam.

Menyimpan diari makanan boleh menjadikan proses penurunan berat badan sebagai program yang berjaya.

Mengurangkan pengambilan kafein


Para penyelidik mendapati bahawa orang dewasa yang sihat yang minum dua tin sehari minuman tenaga popular mengalami peningkatan dalam tekanan darah mereka dan kadar jantung. Para penyelidik dari Hospital Henry Ford percaya kafein dan taurina dalam minuman tenaga boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah dan kadar jantung.

Semua penyelidik bersetuju dengan satu perkara: pengambilan kafein yang berlebihan tidak baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Oleh itu, ia akan menjadi bijak untuk memerhatikan pengambilan kafein anda. Ingat bahawa kafein hadir dalam kebanyakan kopi, banyak teh, soda (minuman berkarbonat), coklat, dan beberapa makanan dan minuman lain.

Tidur


Tidak cukup tidur boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat tekanan darah tinggi, saintis dari University of Chicago melaporkan selepas memantau lebih 500 orang berusia pertengahan selama 5 tahun. Beberapa kajian telah mencadangkan bahawa orang dewasa tidur tidak kurang dari 7 jam dan tidak lebih daripada 8 jam setiap hari.

Mengambil supplement atau makanan tambahan yang sesuai 


Pengambilan suplemen yang sesuai membantu meningkatkan kesihatan kita. Namun pilihla suplemen atau vitamin yang berasaskan bahan organik dan tidak memberi kesan jangkamasa panjang kepada tubuh kita. Antara makanan tambahan yang dicadangkan ialah Vivix, Omega, Garlic, dan Bcomplex

Testimoni Pesakit Darah Tinggi Yang Berjaya Mengawal Darah Tinggi Dengan Vivix


Berikut adalah testimoni pesakit darah tinggi yang mengambil vivix sebagai makanan tambahan untuk membantu mereka mengawal tekanan darah.Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.


Kesimpulan

Kesimpulan yang dapat kita buat daripada entri ini adalah penyakit darah tinggi perlu dikawal kerana ia sangat berbahaya dan boleh membawa kepada komplikasi penyakit-penyakit kardiovaskular, strok malah kematian juga. Berjumpalah dengan doktor serta pantaulah bacaan tekanan darah ada selalu kerana penyakit darah tinggi yang tidak dikawal umpama menjemput maut.

Sekiranya anda memerlukan bantuan dan khidmat nasihat pengambilan supplemen yang disarankan untuk membantu mengawal tekanan darah anda, boleh berhubung dengan saya :

Syireen Halim
Pengedar Shaklee
0127247497

0 comments:

Catat Ulasan